Stora mängder koppar har stulits längs Bohusbanan. Foto: TT/SVT

Kraftsamlar mot kopparstölderna

Uppdaterad
Publicerad

Hela 26 anmälningar om kopparstölder längs Bohusbanan har kommit in de tre senaste månaderna. Nu kraftsamlar polisen för att komma åt tjuvarna.

– Vi måste förbättra våra responstider på larm som kommer in, säger Almir Kudra, chef för regionala brottssamordningen hos polisen region väst.

Bara den senaste veckan har det utförts tre stölder vid Buhusbanans spår. Särskilt drabbad är sträckan mellan Strömstad och Munkedal där den stulna kopparkabeln har inneburit förseningar för pendlare när bussar har ersatt tågen. Senast under natten till måndagen tvingades Trafikverket meddela att alla trafik stoppades. Först under måndagseftermiddagen rullade tågen igen.

– Stölderna inträffar på platser som är insynsskyddade och där ytterst få människor vanligtvis rör sig, säger Almir Kudra, chef för regionala brottssamordningen hos polisen region väst.

kopparstölder på bohusbanan

LÄS MER: Nya kopparstölder orsakar tågstopp

Samarbete ska hjälpa

För polisen har det ocskå varit svårt att komma åt stölderna då de ofta fått information om brotten i ett sent läge. I vissa fall har det tagit upp till tre veckor innan de ens fått en polisanmälan. I förra veckan satte sig polisen ner med Trafikverket och tågoperatörer för att diskutera problemen och se över sina rutiner. Då kom de överens om att tiden från att brottet upptäcks till att polisen får kännedom om det måste kortas.

– Nu får vi information om stölderna direkt det händer och vi har för avsikt att få ett slut på det här. Trafikverket har också avsatt resurser för att vi ska få det till oss tidigt, säger Kudra.

Viskadalsbanan också drabbad

Även Viskadalsbanan mellan Varberg och Borås har samma samarbete för att komma åt kopparstölder.

– Det har redan börjat komma igång. I förra veckan kunde vi snabbt få dit tekniker som kunde undersöka platsen samtidigt som Trafikverket utförde sitt arbete.

LÄS MER: Nattpatruller längs järnvägen efter nattens sabotage

Vill ha tips

Framförallt har tjuvarna riktat in sig på luftburen kabel. Tung koppar som inte är lätt att forsla bort från spåret och ser boende något så vädjar polisen om att de ska höra av sig.

– Vi är självklart intresserade av tips från allmänheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kopparstölder på bohusbanan

Mer i ämnet