Polisen har nu brutit våldsspiralen i Biskopsgården. Foto: TT

Krafttag mot brottslighet ger resultat

Uppdaterad
Publicerad

42 kriminella personer har frihetsberövats i Biskopsgården i Göteborg den senaste månaden. Det meddelar polisen som säger att situationen i den härjade stadsdelen nu är betydligt mycket bättre än på länge.

Biskopsgården har drabbats av en rad svåra våldsdåd de senaste åren. De mest uppmärksammade dåden är masskjutningen på Vår krog & bar och handgranatsattacken som dödade en åttaårig pojke.

Jörgen Thorén, lokalpolischef på Hisingen.

Men nu säger polisen att man har lyckats vända utvecklingen.

– Nu är det jobbigt att vara kriminell i Biskopsgården, det är vårt mantra och nu börjar det ge resultat, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Hisingen.

Hisingspolisen har länge bedrivit ett aktivt utrednings- och spaningsarbete. Dessutom har man sedan i höstas kraftigt utökat sin närvaro i utsatta områden.

Många gripna

Hittills har polisen den senaste månaden frihetsberövat 42 personer. Bland brottsmisstankarna finns mord, försök till mord, grovt narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott och grov stöld. Drygt åtta kilo narkotika – värt 3,5 miljoner på gatan – har beslagtagits.

– Det handlar om kokain, amfetamin, cannabis och diverse andra droger, säger Jörgen Thorén.

Koncentrerat amfetamin från ett av polisens beslag i Biskopsgården. Foto: Polisen

Enligt Thorén har den öppna narkotikaförsäljningen minskat mycket kraftigt i området. Samtidigt är alltså många av de mest brottsaktiva individerna nu borta från gatan vilket gör att vanliga boende i området upplever en ökad trygghet.

– Vi har fått mycket respons av boende som är tacksamma, hävdar Jörgen Thorén.

Förebyggande arbete

Thorén säger dock att det är för tidigt att ropa faran över.

– Det viktigaste nu är att förhindra återväxten. När kriminella försvinner vill ofta andra ta över, där måste vi vara mycket tydliga och samverka med alla instanser, kommunen, skola, socialtjänst och så vidare.

Senaste riktigt allvarliga händelsen i Biskopsgården var ett mord på juldagen då en ung man sköts ihjäl i en trappuppgång.

Två personer sitter häktade, misstänkta för det mordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biskopsgården

Mer i ämnet