Kommunchefen Lisbeth Göthberg beslutade om att utreda en anmälan om kränkande särbehandling mot verksamhetschefen. Foto: Thomas Harrysson/Hjo kommun

Varslad chef ska ha kränkt personal under fem år

Uppdaterad
Publicerad

En verksamhetschef i Hjo kommun har varslats om uppsägning anklagad för kränkande särbehandling. Men informationen är inte ny för kommunen, chefen har kritiserats i över fem år.

Beskedet om att en verksamhetschef varslas om avgång i Hjo kom i måndags. Chefen har varit arbetsbefriad sedan kommunen beslutade om att utreda en anmälan om kränkande särbehandling i december.

– Precis innan jul anmäldes en händelse där jag som arbetsgivare tog beslut att gå vidare och ta beslut om en oberoende arbetsmiljöutredning. Det var en anmälan som jag personligen reagerade kraftig på, säger Lisbeth Göthberg, kommunchefen i Hjo.

”Trott på förbättring”

Men problemen på förvaltningen där chefen är verksam har varit kända länge.

Enligt arbetsmiljöutredningen som blev klar i slutet av januari, vittnar fem till tio anställda av 21 intervjuade att kränkande behandling pågått i över fem år på förvaltningen.

Har ni inte vetat om problemen?

– Jag har haft samtal med verksamhetschefen tidigare och påpekat den kritik som jag fått ta del av. Med de samtalen hoppas och tror man ju på förbättring, men det har inte varit händelser med den dignitet som i anmälan i december, säger Göthberg.

Arbetsrättslig process

Kommunchefen vill inte kommentera händelserna ytterligare då de nu är inne i en arbetsrättslig process.

– Jag reagerade väldigt kraftigt på den händelse som ledde till en anmälan i december och tog mitt ansvar som arbetsgivare och beslutade om en oberoende utredning. Mer kan jag inte säga eftersom en arbetsrättslig process är inledd.

Vad det är för händelse som lett till anmälan framgår inte i utredningen och är inget som kommunen heller vill gå ut med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer