Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krematoriet i Borås har en extra bred ugn. Foto: SVT

Krematorier bygger ut när svenskarna blir större

Uppdaterad
Publicerad

Vi blir allt större, vilket efter vår död leder till större kistor. För att möta denna utveckling har flera krematorier byggt nya större ugnar.
– När man i dag bygger nytt bygger man med större luckor, säger kyrkogårdschef Lars Öhrn i Borås.

Mer än varannan man och drygt fyra av tio kvinnor i Sverige har övervikt eller fetma, enligt Statistiska centralbyrån. Sedan början av 1980-talet har genomsnittssvensken blivit två centimeter längre och sju kilo tyngre.

På krematorierna har utvecklingen märkts på kistorna. För att möta det här byggde krematoriet på Sankt Sigfrids griftegård i Borås en större ugn. Något som Sveriges radio P4 rapporterade om först.

– I och med att vi blir större behövs större kistor vid en kremation. Det är där problemet uppstår, säger kyrkogårdschef Lars Öhrn i Borås.

Större ugn planeras i Skövde

Samma problem brottas man med även i Skövde. Där planeras nu för ett nytt krematorie. I nuvarande anläggningen finns bara en ugn.

– Där får vi inte in mer än normala kistor. I det nya krematoriet ska vi se till att vi får plats med större kistor. Men exakt var vi hamnar kan jag inte säga än innan frågan har tagits upp i kyrkorådet, säger Niclas Sjöberg, kyrkogårdschef i Skövde.

Klarar inte alla

I landet handlar det om runt 10, 15 krematorier som byggt ut ugnar, enligt Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund SKKF, branschförbundet för begravningsverksamhet.

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar en obligatorisk begravningsavgift via sin skattsedel­ och i den avgiften ingår kremering. Men trots det sker, enligt SKKF, runt fem till tio fall om året då det inte är möjligt med kremering.

– Det är naturligtvis tragiskt när det inträffar. Men så ser verkligenheten ut idag, säger Jan Olov Andersson, vd för SKKF.

Det beror då på för tung vikt i de flesta fall, menar han. Men diskussioner förs för hur man ska kunna lösa det i framtiden.

– Det som kanske är rimligt är att det är ett krematorium som bygger stort och klarar de här fem, tio fallen om året. Att man samarbetar om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer