Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Olsson, chef vid Tullverket i Göteborg inspekterar en last av beslagtagna leksaker. Foto: Alva Karlsson / SVT

Kriminella gäng tvättar pengar genom att sälja farliga leksaker

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ton illegala varor beslagtas årligen av tullen i hamnen i Göteborg. Merparten av dessa varor importeras av den organiserade brottsligheten och är tänkta att användas till att tvätta pengar från bland annat knark- och vapenaffärer.

– Det handlar om allt från läkemedel till leksaker, säger Joakim Olsson, chef på Tullverket i Göteborg.

När SVT Nyheter Väst träffar Joakim Olsson inne i ett av Tullverkets lager står han framför ett berg av leksaker som kommit med containerfartyg till Göteborg. Leksaker som inte är tillåtna på den svenska marknaden och som kan vara farliga för barn.

”Livsfarligt”

– Till exempel har vi en speldosa som är tänkt att hänga på barnets säng och som drivs genom vägguttaget. Där är sladden inte fastsatt utan lossnar med ett enkelt ryck, då har man 230 volt rakt ner i sängen, livsfarligt, säger han.

Det är inte bara leksaker som importeras för att tvätta pengar utan det kan röra sig om nästan vilka produkter som helst. Allt från icke godkända läkemedel och skönhetsprodukter som inte testats till farliga leksaker. Joakim Olsson berättar att de tagit över 100 ton i beslag bara sedan början av sommaren.

Vinsten ger vita pengar

Enligt tullchefen är det organiserad brottslighet bakom importen av just det här leksaksberget. De tvättar pengar genom att köpa varor utomlands för svarta pengar och sedan sälja i Sverige. Vinsten från försäljningen kan då tas upp som laglig inkomst.

Hur vet ni att det är organiserad brottslighet bakom?

– Det vet vi, jag kan inte berätta exakt hur, men det vet vi. Vi har underrättelse- och spaningsarbete som jobbar med detta, säger Joakim Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer