Kriminella i Göteborg påverkar även kommunanställda enligt en ny rapport Foto: TT

Kriminella tystar kommunanställda i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella släkter, familjer och gäng tystar anställda i Göteborgs kommun. Och chefer väljer att sila informationen uppåt för att verka mer framgångsrika. Det visar en ny rapport där anställda intervjuats.

Anställda inom Göteborgs kommun väljer att vända bort blicken när narkotika säljs öppet, hemlighåller att vapen och narkotika förvaras i kommunala lokaler och vågar inte orosanmäla. En tystnadskultur som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om. Tystnadskulturen bekräftas nu i en rapport där en extern konsult intervjuat 50 personer inom kommunen på uppdrag av kommunstyrelsen, vilket GP var först med att berätta.

– Det är en mörk och mycket dyster bild som framkommer, säger Anna Hedin Ekström som gjort rapporten och intervjuat personerna till SVT.

I klippet nedan hör du gängexperten Maria Wallin i en tidigare intervju om samma problematik:


Barn får inte rätt hjälp – på grund av rädsla

Anna Hedin Ekström är överraskad över att problemet diskuterats så lite i media.

Anna Hedin Ekström har gjort rapporten om tystnadskultur.

– Ofta fokuseras det mycket på polisen och rättsväsendets utsatthet men inte om det här, säger Anna Hedin Ekström som även tidigare arbetat med otillåten påverkan, arbetsmiljö, våldsbejakande extremism och säkerhet.

I intervjuerna avslöjas också att barn inte alltid får den hjälp de har rätt till på grund av rädsla hos kommunanställda. Många är rädda för att orosanmäla eller ställa följdfrågor till vårdnadshavare.

Kallas ”gnälliga”

Flera av de intervjuade har inte heller tidigare fått frågor om subtila hot och rädslan över att gå till jobbet. De har istället upplevt att de kan kallas för ”gnälliga”.

– Många svarar automatiskt ”nej” på frågan om subtila hot, men sedan inser de vad de egentligen varit med om, säger Anna Hedin Ekström.

Hot mot sina egna barn

De som intervjuats uppger att de värsta hoten är antydningar om att de vet var personen bor eller har sina barn på skola. Människor kan också berätta om sina kopplingar till IS eller kriminella gäng. Dessutom upplever många av medarbetarna att chefer silar informationen uppåt mot högre chefer och politiker för att verka mer framgångsrika än de är.

– Jag tycker det är modigt av kommunstyrelsen att ta in en extern rapport, att lyfta på locket utan att veta vad som finns där. Nu hoppas jag att transparensen och rättframheten fortsätter.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson, (M), säger till GP att han ännu inte hunnit läsa rapporten i detalj men att den beskrivna tystnadskulturen är oacceptabel och att frågan prioriteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tystnadskultur i Göteborg

Mer i ämnet