Kris i Folkpartiet i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet i Trollhättan fick fyra mandat i valet i höstas. Sen dess har tre platser gått förlorade på grund av konflikter i den lokala föreningen – konflikter som kulminerade på årsmötet i måndags. Kvar finns nu bara en gruppledare, utan en grupp att leda.

Lagboken ligger uppslagen på bordet hemma hos Rita Paulsson Svensson. Det är en del som måste redas ut efter det tumultartade mötet i måndags när hon valdes till ny gruppledare för partiet. Sedan dess har hennes partikamrater i kommunfullmäktige i Trollhättan lämnat Folkpartiet.

– Vi har många folkpartister nu som lämnar som är från den gamla goda tiden av liberalism och det gör ont i hjärtat, men det här har varit ett eget val de gjort och det respekterar vi, Rita Paulsson Svensson.

Två fallanger

Den lokala partiföreningen har länge präglats av inre strider. Lite förenklat kan man prata om två falanger, där den ena stödjer den förre gruppledaren Dan Möllengård som så sent som i december uteslöts ur partiet på grund av sitt ledarskap. Och så är det de som stödjer Rita Paulsson Svensson.

En av de som nu väljer att gå ur partiet och istället sitta i kommunfullmäktige som politisk vilde är Johan Lundgren.

– Det började med att Dan Möllengård uteslöts ur Folkpartiet av Länsförbundet. Nästa steg var att partistyrelsen fastställde den uteslutningen och tredje var droppen, som var i måndags på årsmötet, där de nya medlemmarna röstade bort oss gamla, säger Johan Lundgren.

Förlorad mandatperiod

På regional nivå i Folkpartiet ångrar man att man inte tog itu med den lokala konflikten långt tidigare och man ser mandatperioden som förlorad. Även Rita Paulsson Svensson medger att partiet blivit starkt försvagat på grund av konflikterna.

– På kort sikt är det så, men vi har många år på oss att bevisa motsatsen. Jag tror att vi kan vinna tillbaka förtroendet hos många medborgare när vi visar att nu gör vi politik och inte håller på med personstrider, säger Rita Paulsson Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.