Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ina Furtenbach, chef på förskoleförvaltningen i Borås Foto: SVT

Personalkris på förskolorna i Borås – tiotal riskerar att stängas

Publicerad

Ett flertal förskolor i Borås kommun har behövt stänga verksamheten, på grund av covidsjuk personal. Och ytterligare ett tiotal är i riskzonen för nedstängning.

– Ställer höga krav på våra rektorer, de kan behöva pussla med personal timme för timme, säger Ina Furtenbach, förvaltningschef på Förskoleförvaltningen.

Hör Ina Furtenbach berätta om det ansträngda läget på förskolorna i Borås

Bodagården fick stänga i måndags, och under tisdagen stängde förskolan Växthuset i Bredared. I Viskafors är både förskola och grundskola stängda från och med onsdagen på grund den höga sjukfrånvaron, som just nu råder bland personalen.

– Det känns som ett nytt fenomen att det går så fort, det började dra iväg ordenligt förra veckan. Främst är det egentligen hushållskarantänen som ställer till det, men förhoppningsvis är det värsta över på ett par veckor, säger Ina Furtenbach, förvaltningschef på Förskoleförvaltningen.

Öppnat jourverksamhet

Ytterligare ett tiotal förskolor är i riskzonen för stängning. För de vårdnadshavare som inte kan ha barnen hemma, försöker kommunen ordna med en tillfällig jourverksamhet med vikarierande personal.

– Det är några få barn på varje ställe, men tycker att det har fungerat bra. De flesta föräldrar har kunnat lösa det med vabb, eller på annat vis. Men det vänder också fort, exempelvis Nordtorp som varit stängt öppnar imorgon igen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer