Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi lappar och lagar varje dag för personal slutar i parti och minut”. Hör varför Stefan Römer, ordförande Seko Kriminalvård väst, kräver snara åtgärder för att stoppa personalflykten. Foto: Helena Josefsson/SVT, Adam Ihse/TT

Akut personalbrist på häktet i Göteborg – mer än 50 måste anställas omgående

Publicerad

På häktet i Göteborg är det akut brist på personal. Enligt facket ”slutar personal i parti och minut” på grund av ohälsosamma scheman och för få som arbetar på varje avdelning vilket lett till att många blivit utbrända.

– Bara nu i veckan sade sex personer upp sig, det är helt jäkla katastrofalt, säger Stefan Römer, ordförande Seko Kriminalvård väst.

Dubbelbeläggningar, erfaren personal som säger upp sig och unga outbildade som tas in i stället. Det är vardag inom Kriminalvården sedan ett par år tillbaka. Nu är läget så allvarligt på häktet i Göteborg att 55 personer måste anställas omgående.

Enligt facket befinner sig häktet i Göteborg i ett läge där bara cirka hälften av personalen är utbildade inom kriminalvård. Den andra hälften har endast en tvåveckors utbildning bakom sig innan de börjar arbeta på häkten och anstalter, menar Stefan Römer.

– Det är många som är unga och omogna som anställs och dessutom utan utbildning vilket är en stor säkerhetsrisk, både för dem själva och för de intagna, säger han.

Upprörd över politikernas förslag

Stefan Römer är upprörd över att en majoritet av partierna lagt fram förslag under valrörelsen om hårdare och längre straff för att komma åt bland annat gängkriminaliteten.

– Fler ska in på anstalt och det satsas pengar på åklagarsidan men de styrande har inte tänkt banan ut. Vart ska alla intagna ta vägen när det är överfullt redan nu och de nya anstalterna är flera år bort? frågar han sig.

Krisavtal har införts

Nu har ett krisavtal införts på häktet i Göteborg på grund av den akuta bristen på personal.

– Vi gör allt vi kan för att få tag på personal och jobbar med det varje dag. Vi gör också insatser för att förbättra arbetsmiljön, säger Per Björkgren, chef Kriminalvården region väst.

• Häkten i Västra Götaland finns i: Göteborg, Borås, Uddevalla och Mariestad. I Högsbo (Göteborg) och Tidaholm  är det häkten som ligger på anstaltsområdet.
• Kriminalvårdsanstalter i Västra Götaland finns i: Göteborg, Vänersborg, Borås och Tidaholm.
• Inom kriminalvården i Västra Götaland arbetar 1639 personer och i Sverige 14 000 personer.
• Den 1 oktober 2021 hade Kriminalvården totalt 5 689 intagna med en pågående fängelseverkställighet. Av dem var 94 procent män och 6 procent kvinnor.

Källa: Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer