Kristdemokrater i Fyrbodal vill lägga ner SVT och SR

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokratiska ungdomsförbundet i Fyrbodal skriver i en debattartikel att man vill lägga ner public service. Orsaken är bland annat att skribenterna menar att ”public service är statens förlängda arm in i vardagsrummet”. Något som moderpartiet Kristdemokraterna inte ställer sig bakom.

Det är i en debattartikel på ttela.se som KDU:s ordförande i Fyrbodal, Jonathan Derneborg, samt fritidspolitikern Carl Olehäll från Sotenäs skriver att de anser att public service – alltså SVT, SR och UR – har spelat ut sin roll.

”Vi behöver ingen propagandamyndighet som talar om för oss vad vi ska tycka. Public service är statens förlängda arm in i ditt vardagsrum” skriver man bland annat.

Det bygger man delvis på att public service-företagen ägs av en statlig förvaltningsstiftelse som består av politiker som utses av regeringen.

Carl Olehäll, (KD). Foto: Privat

– SVT är vinklat åt vänster, det är vi många som tycker, säger Carl Olehäll till SVT Nyheter Väst.

I SVT:s sändningstillstånd står det att ”verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen”.

Men Carl Olehäll menar att både Sveriges radio och SVT bryter mot sändningstillståndet och är partiska. Därför och av andra skäl menar de båda politikerna att public service ska avskaffas.

Moderpartiet håller inte med

Debattörerna får däremot inget stöd av Kristdemokraterna centralt.

– Nej, vi ställer oss bakom public service och anser att public service-företagen har en mycket viktig funktion i samhället, säger Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson för KD.

Han anser dock att det är bra att förtroendefrågan diskuteras.

– SVT och SR har ju ett väldigt högt förtroende bland tittarna och lyssnarna men det är en ständig utmaning att se till att även den yngre publiken fortsätter att ha det. Jag tycker också att det hör till demokratin att politiska ungdomsförbund får provocera lite med den här typen av inlägg i debatten.

SVT kommenterar inte

SVT väljer att avstå från att kommentera debattartikeln.

”Vi har sett artikeln men väljer att inte kommentera KDU:s utspel”, skriver SVT:s presschef, Camilla Hagert, i ett mail till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.