Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsministern kommentera mötet på Pustervik i Göteborg som avbröts i förtid på tisdagen efter en pro-palestinsk protest. Foto: Michael Jansson/SVT

Kristersson om avbrutna mötet: ”Inte så demokrati ska fungera”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) kände sig under tisdagen tvingad att lämna den öppna frågestunden i Göteborg när det blev stökigt i publiken.

– Det finns en slags terrorromantik i Sverige som jag är otroligt bekymrad över, säger statsministern.

”Du stödjer ett folkmord” var en av de saker som ropades från publiken när Ulf Kristersson (M) på tisdagen höll en öppen frågestund på krogen Pustervik i Göteborg tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Vid frågestunden blev det bitvis hetsigt och känslosamt med många frågor om konflikten mellan Israel och Hamas. Flera personer avlägsnades från mötet på grund av ordningsstörning och efter en halvtimme valde statsministern att avbryta i förtid.

Krig mellan Israel och Hamas

Kristersson: ”Förfärligt liv”

Till SVT säger Ulf Kristersson nu att det som hände på tisdagen var oacceptabelt.

– Det var förfärligt liv. Människor skrek på varandra, störde mötet, gjorde allt för att det inte skulle kunna genomföras. Det är inte så demokratin ska fungera i Sverige och jag tänker inte anpassa mig till det.

När statsministern vid ett tillfälle kallade Hamas för en terrororganisation började en del av publiken bua – vilket enligt Kristersson handlar om en ”terrorromantik”.

– Det antyder att det finns en slags terrorromantik i Sverige som jag är otroligt bekymrad över. Det är helt legitimt att ha olika åsikter om konflikten i mellanöstern men det är en helt annan sak att förstöra möten där man ska kunna diskutera den frågan. Jag är bekymrad över att konflikter i andra delar av världen tar sig rakt in i Sverige på det här sättet.

Strandhäll (S) kritisk

Det avbrutna mötet har under onsdagen väckt starka reaktioner. Socialdemokraten Annika Strandhäll menar att Ulf Kristersson borde ha hanterat kritiken på ett annat sätt än att lämna mötet.

– Han behöver nog vänta sig att människor kommer till de här öppna mötena med sin oro och ilska. Det måste man klara av som statsminister, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Ulf Kristersson menar dock att det finns en gräns för vad som kan accepteras, och att det som hände på tisdagen är ett hot mot det demokratiska samtalet.

– Det blir det om man som vi i praktiken tvingas sluta, tvingas lämna mötet därför att det inte går att ha ett möte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från det stökiga mötet på Pustervik i Göteborg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet