Sven-Erik Alhem är kritisk till att polisen glömt informera ett våldtäktsoffer om att polisen inte ansvarar för uppstädning av en brottsplats Foto: SVT

Kritik mot polisen: Viktigast att brottsoffer inte upplever traumat igen

Uppdaterad
Publicerad

Petra våldtogs i sin bostad i Göteborg – och blev chockad när hon återvände till blod, glassplitter och sönderskurna möbler.

Nu riktar Sven-Erik Alhem, Brottsofferjourens ordförande, kritik mot polisen för att de inte informerade henne om att det är brottsoffrets ansvar att städa upp efter sin förövare.

– Det viktigaste är att ett brottsoffer inte återvänder till en brottsplats som kan vålla ytterligare lidande, säger han.

Som SVT Nyheter Väst rapporterade under måndagen kom ”Petra” hem till sitt hem där hon en vecka tidigare våldtagits av en för henne okänd man som brutit sig in.

När hon återvände visste hon inte att polisen hade lämnat brottsplatsundersökningen utan att städa efter sig. Det har nu gått flera år men det är först nu Petra väljer att prata om händelsen.

– Är det rimligt att jag och min mamma ska städa upp där? Varför fick jag inte information om att du får anlita en städfirma som får städa åt dig, säger hon.

”Viktigt att målsägande inte blir utlämnad”

Det är inte polisens ansvar att städa upp efter en brottsplats. Men det finns ändå plats för självkritik, menar Erik Nord, polisens chef i Storgöteborg.

– Jag förstår mycket väl brottsoffrets känslor, och där har vi brustit, säger han. Hör polischefens uttalande här.

Sven-Erik Alhem är kritisk till hur polisen glömde bort att informera Petra.

– Viktigast är att vi får en brottsplats undersökt så att man får fast gärningsmannen, men det är lika viktigt att målsägande aldrig blir utlämnad och kan komma hem och bli negativt överraskad över det som inträffat i bostaden, säger Sven-Erik Alhem och tillägger:

– Min egen erfarenhet av poliser är att dom i allmänhet har den här empatiska förmågan att informera och i vissa fall till och med städar upp själva.

Lösning som värnar brottsoffret

Sven-Erik Alhem efterlyser en lösning som tydligare värnar om brottsoffret i en redan utsatt situation.

– Man hade kunnat ha en beredskap för att staten svarar för att återställa bostaden i det ursprungliga skicket så att brottsoffret inte drabbas av en ytterligare påfrestning när man ser hur förödande det ser ut i bostaden. Det är jätteviktigt att bostadstryggheten kan återskapas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.