Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vem ska avgöra hur mycket blod som krävs för att samhället ska hjälpa till? säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg. Foto: SVT

Polischefen: Inte vårt ansvar att städa upp

Publicerad

Den som utsätts för grovt våld i hemmet kan inte räkna med att polisen hjälper till med städningen.
– Det har vi inte finansiella medel för, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

I klippet ovan hör du polischef Erik Nord berätta varför det inte är polisens ansvar att städa upp efter ett grovt brott i en bostad.

Petra fick städa upp spåren efter att hon utsatts för en överfallsvåldtäkt i sin egen bostad i Göteborg. När polisen var klar med sin tekniska undersökning återvände hon till lägenheten för att hämta kläder och fick då en chock när hon fick se att spåren från natten hon våldtogs var kvar inne i bostaden, berättar hon.

– Något har uppenbarligen gått fel eftersom hon inte fick information om att bostaden kunde behöva städas, säger polischef Erik Nord.

”Beklagligt om hon inte fått information”

När polisen genomfört sin brottsplatsundersökning trodde Petra att hemmet skulle vara någorlunda iordning. Enligt Erik Nord är rutinen att informera brottsoffret om bostaden bedöms vara i ett sådant skick att en städfirma kan behövas.

– Jag kan förstå brottsoffrets perspektiv när man utsatts för ett gräsligt brott i sin bostad. Och det är beklagligt om hon inte fått information om vilken hjälp hon kan få. Men att vi ska organisera upp det här på grund av det här enskilda fallet är jag tveksam till, säger Erik Nord.

Enligt flera poliser som SVT Nyheter Väst pratat med är Petras fall inte unikt. Enligt poliserna, som vill vara anonyma, så saknas det rutiner som skulle underlätta för både brottsoffer och polis. Poliserna efterfrågar en lathund för att säkerställa att informationen om bostadens skick verkligen når brottsoffret. En av poliserna säger att han vid flera tillfällen har städat upp det värsta på egen hand, i sympati för brottsoffer och anhöriga.

”Behöver finansiella medel”

Petra och hennes mamma menar att de aldrig fick någon information om hur lägenheten såg ut eller vilka möjligheter till städning som fanns.

Petra anser att samhället borde kunna ställa upp med att sanera efter att grovt våld skett i bostaden. Men Erik Nord är tveksam.

– Då behöver vi finansiella medel för det. Och jag kan se att vi hamnar i en svår gränsdragningsproblematik. Hur mycket blod ska det vara för att det ska vara vårt ansvar att se till att det städas, säger han.

Petra heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer