Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Erik Ulnes förklara varför Rädda Barnen anser att taggtråd är fel trots rymningar. Foto: Röda korstet/SVT

Kritiken mot taggtråd på Sis-hem:”Oerhört allvarligt för yngre barn”

Uppdaterad
Publicerad

Rädda Barnen riktar kritik mot att Sis-hemmet Nereby i Bergsjön sätter upp taggtråd efter förra veckans rymningar.

– Det är oerhört allvarligt framförallt för de yngre barnen, säger Erik Ulnes, Rädda Barnen. 

Starta klippet för att se Erik Ulnes förklara varför Rädda Barnen anser att taggtråd är fel trots rymningar 

På Sis-hemmet Nereby har det förekommit att barn så unga som nio år är placerade. Enligt Rädda Barnen är det särskilt allvarligt att barn i den åldern lever omgärdade av taggtråd. 

– Det kan vara skrämmande, man kan få väldigt mycket frågor. Det kan också bli att man än mer identifierar sig som gängkriminell och att taggtråden blir ett ytterligare steg i detta, säger Erik Ulnes.

”Steg mot ungdomsfängelser”

Rädda barnen ser åtgärden med taggtråd som en del av en större utveckling med skärpt kriminalpolitik, där regeringen bland annat vill inrätta särskilda ungdomsfängelser.

– Jag tänker att detta är ett steg mot det. Det är ett oerhört steg tillbaka i hur vi bedriver vård, stöd och behandling för unga lagöverträdare. Då är vi tillbaka till sjuttiotalet när vi senast hade ungdomsfängelser i Sverige, säger Erik Ulnes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.