Under de senaste månaderna har flera unga rymt från Sis-hem runt om i Sverige. Senaste gången var i förra veckan då två 14-åriga pojkar, misstänkta för skjutningar i Stockholm, rymde från Sis-hemmet Nereby i Bergsjön.
I måndags inträffade ett nytt rymningsförsök på avdelningen i Kungälv. Personalen jagade då ikapp ungdomarna, berättar sektionschefen.
– Det är precis därför vi gått in i stabsläge nu. Vi måste säkerställa att vi har uppdaterade och aktuella säkerhetsbedömningar och att de används. Som hur många medarbetare det ska det vara kring en ungdom och hur många kan det vara i en grupp, säger Helena Finér, sektionschef på Sis.
Kritik från flera håll
Att Sis-hemmet nu valt att sätta upp taggtråd runt avdelningen i Bergsjön har kritiserats. Bland annat från Rädda barnen, som menar att taggtråden påverkar barnen negativt.
Sektionschef Helena Finér betonar att åtgärden ligger inom deras uppdrag att säkerställa att ingen kan avvika, men att de inte heller ska ha mer instängd än nödvändigt.
– Vi differentierar barn och ungdomar bland annat utifrån deras olika behov av säkerhet. Utifrån den platsbrist vi har på våra hem så är det inte möjligt att beakta detta fullt ut. Istället får vi kompensera och förstärka med säkerhetsåtgärder där det behövs och öppna upp där det finns behov av det.
Upplever kollektiv bestraffning
Ungdomshemmet har också ställt in gruppaktiviteter, som istället genomförs enskilt eller med max två ungdomar, följda av två till tre ur personalen: ”Dessa åtgärder kommer vi att fortsätta med tills läget lugnat sig”, har institutionschefen skrivit i ett mejl.
Men enligt uppgifter till SVT mår ungdomarna dåligt för att deras utflykter ställts in. De känner att de bestraffas kollektivt, de känner sig rädda och oroliga för att taggtråden satts upp.