Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är viktigt att prata bra svenska för att undvika missförstånd och problem”, säger Sara El-Tallis, som själv gjort språktestet. Foto: SVT

Kungälv först i Västra Götaland med språktester för vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Personal på äldreboenden i Västra Götaland har konstaterats ha bristande kunskap i svenska, enligt en inspektion från Ivo. Nu är Kungälv först ut i länet med språktester när omsorgspersonal anställs.

Kungälv är en av de åtta kommuner i länet som hittills har kritiserats. Språktesterna handlar om att kunna läsa och förstå information och kunna agera därefter. Men det är många som arbetar inom den kommunala äldreomsorgen som inte klarar av det på grund av bristande svenska.

Enligt tidningen Kommunalarbetarens granskning var det i december bara sju procent av kommunerna i Sverige som hittills infört språktester för personal inom äldreomsorgen.

– Sedan slutet av förra året gör vi språktester på alla som söker jobb inom äldreomsorg, personlig assistans och funktionshinderomsorg, säger Cathrine Hellström Rosenlöf, enhetschef för planering och rekrytering på Kungälvs kommun.

Tillsyn av alla äldreboenden

Hösten 2022 påbörjade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, tillsyn av Sveriges alla kommunala äldreboenden och hittills har beslut fattats för åtta av Västra Götalands 49 kommuner.

I samtliga fall konstaterar myndigheten att personal inte behärskar det svenska språket i tillräcklig omfattning och att bland annat läkemedelshanteringen inte sker på ett patientsäkert sätt.

En av de cirka 200 personer som hittills har gjort språktest i Kungälv är Sara El-Tallis som sökt jobb på ett äldreboende i kommunen.

– Jag gjorde testet för timvikariat och jag tycker att alla ska göra det oavsett man är född i Sverige eller inte. Det är viktigt att prata bra svenska för att undvika missförstånd och problem.

Kommuner i Västra Götaland som kritiseras av Ivo:

Ivo konstaterar bland annat följande brister för dessa åtta kommuner i länet: Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning. Läkemedelshanteringar görs inte på ett patientsäkert sätt och dokumentationen sker inte enigt gällande regelverk.

• Kungälv

• Lerum

• Partille

• Ulricehamn

• Vara

• Karlsborg

• Färgelanda

• Töreboda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.