Foto: TT/IT-gymnasiet Göteborg

Kunglig glans för elefanternas skull

Uppdaterad
Publicerad

Var femte minut dödas en elefant av tjuvjägare. Det är en anledning till att Sara ”Fergie” Ferguson besökte IT-gymnasiet i Göteborg under torsdagen.

I drygt ett år har gymnasieskolan samarbetat med organisationen The perfect world foundation som arbetar för bevarandet av hotade djur. Eleverna har bland annat utbildats i efterfrågan på elfenben och den hänsynslösa jakten på elefanterna och deras betar som pågår just nu.

– Det finns en oerhörd brutalitet i detta. Ofta bedövas bara djuret och efter att halva huvudet huggits av så förblöder och plågas elefanten långsamt till döds. Ofta finns en liten elefantunge där som traumatiseras och behöver tas om hand om den har tur att överleva, säger Sara Nilsson, lärare på IT-gymnasiet och en av projektledarna. 

Kunglig glans

Eleverna har också skapat konstverk som ska auktioneras ut på en gala som anordnas av organisationen på Posthotellet i Göteborg under torsdagskvällen. Sara ”Fergie” Ferguson, hertiginna av York i Storbritannien, är ambassadör för organisationen och passade på att hälsa på hos eleverna på IT-gymnasiet i samband med Sverigebesöket.

– Vi människor tar djur för givet men det är som Sarah Ferguson sa, vill man att man bara ska kunna visa elefanterna i en barnbok i framtiden? Det är viktigt att verkligen jobba med den här frågan då våra djur försvinner med skrämmande hastighet, säger Isak Keö som är elev på skolan.

Elfenben är ett mycket eftertraktat material för tillverkning av smycken och prydnadsföremål och efterfrågan från Asien och Kina är stor. Så sent som i augusti beslagtog tullen på Landvetter flera föremåls som misstänks vara gjorda av elfenben. Det höga priset på elfenben skapar en okontrollerbar olaglig jakt. Var femte minut dödas en elefant.

Blir traumatiserade

Elefanter är intelligenta djur och ungar som blivit av med sin mamma blir traumatiserade och behöver tas om hand. I Afrika finns flera hem för föräldralösa elefantungar.  

– För mig som lärare har det varit otroligt härligt att under hela det här projektet tagit eleverna ut från klassrummet och gett dem kunskap i en aktuell fråga som är viktig. En del elever har sagt att de vill resa i väg och arbeta med detta. Många är starkt påverkade, säger Sara Nilsson.

Enligt Sara Nilsson var torsdagens besök från Sara Ferguson lyckat.

– Hon var väldigt engagerad och lyssnade på eleverna och fick dem att känna sig inkluderade, säger Sara Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer