Foto: SVT

”Kungligt” besök vid bensinstation av ved

Uppdaterad
Publicerad

En väderkvarn, en korvkiosk och ett fängelse med intagna världsledare, det är bara några exempel på byggnader av ved som de senaste åren har dykt upp i Gökhem utanför Falköping. I årets bygge spelare sångaren Christer Sjögren en huvudroll.

– Vi tänker oss att Christer är en av delägarna till en bensinstation, Christer och Arnes bensinstation... den andra delägaren är Arne Weise, konstaterar Egon Svärd som är en av upphovsmännen bakom bygget.

– Jag ville att det skulle bli en bensinstation i år och då blev det det, konstaterar den andre, Sven Lindberg – Egons 87-årige granne och svåger.

Varför blev det just Christer Sjögren och Arne Weise?

– Det handlar om vilka ansiktsmasker som finns att få tag på. I år var de nästan slut så urvalet var ganska begränsat.

5 000 besökare förra året

Det är nu sjätte året som den lilla gräsplätten framför ladan smyckas med en vedinstallstion. I årets upplaga finns vid sidan av bensinstationen även en husbil av ved. I den sitter kungafamiljen tillsammans med dess brittiska motsvarighet.

– Kungen och prins Charles spelar brädspel, konstaterar Egon.

Oavsett vilka ansikten som är på figurerna i vedbygget så har Egon och Svens vedkonst med åren blivit en riktig turistmagnet.

– Förra året hade vi besök av cirka 5 000 personer – sex turistbussar, SVT och TV4...

Varför?

Ved hugger Egon och Sven varje år, och upprinnelsen till det mer avancerade skapandet var när en förbipasserande för några år sedan tyckte att vedhögen såg ut som en kyrka...

– På den vägen är det. Vi gjorde några fönster bara och så ställde vi ett par stavar framför...

Stavar?

– Ja, så att det blev en STAV-kyrka, informerar Egon.

Samlar pengar till Cancerfonden

I takt med att vedinstallationerna blivit allt mer välbesökta har det fötts en tanke hos Egon och Sven att inte bara erbjuda något intressant att titta på längs vägen, det vore fint om det kunde leda till något bra också.

– Vi tar inget inträde utan gör en insamling till Cancerfonden istället. Förra året fick vi in över 7 000 kronor. I år är vi redan uppe i över 3 000 på två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.