Foto: TT

Kunskapssatsning i väst om spelberoende

Publicerad

Sedan årsskiftet har kommunerna ansvar för att förebygga spelmissbruk och hjälpa personer med spelberoende. Västra Götalandsregionen är i färd med att öppna en enhet för spel- och dataspelsmissbruk. För att samla och sprida kunskap anordnas i veckan en konferens för dem som på olika sätt möter problematiken.

Konferensen ”Spelproblem i fokus” arrangeras av bland andra länsstyrelsen med syftet att visa vad lagen, forskningen och praktiska erfarenheter säger om spelberoende.

– Det är positivt att spelproblem skrivits in i lagen och det behöver göras en kunskapshöjning kring den problematiken. Vi arrangerar därför gemensamt i Västra Götaland en regional konferens för att visa på hur vi kan förebygga spelmissbruk och vilket stöd som finns för personer med spelberoende, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

I publiken kommer 38 av 49 kommuner vara representerade genom politiker och tjänstemän. Även kriminalvården och stödföreningar är inbjudna. Konferensen äger rum på torsdag i Göteborg.

Enligt Folkhälsomyndigheten har runt två procent av Sveriges befolkning i åldrarna 16 till 84 år någon grad av spelproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.