Foto: TT/Arkiv

Sahlgrenska öppnar enhet för dataspelsberoende

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen satsar 10 miljoner kronor på en enhet för spel- och dataspelsmissbruk. Det beslutade psykiatriberedningen vid ett möte på fredagen.

– Vi har inte haft kompetensen att ta hand om de som drabbats på ett tillräckligt sätt tidigare, säger Monica Selin (KD), ordförande i beredningen.

Den nya enheten för spelberoende ska placeras på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ska börja ta emot patienter under 2018. Enheten ska kunna erbjuda specialiserad vård för patienter med spelberoende och dataspelsberoende – något som inte funnits tidigare i Västra Götaland.

– Vi har legat långt efter. Det är nästan så att vi skämts för att vi haft så dåligt mottagande på den här gruppen. Samtidigt ser vi hur antalet personer med behov av vård ökat, säger Monica Selin till SVT Nyheter Väst.

Behövs mer pengar

Exakt hur många vårdplatser som de 10 miljoner kronorna räcker till vet Selin inte. Men på längre sikt behövs mer pengar.

– Vi tror inte att de här pengarna kommer att räcka, utan på längre sikt krävs fortsatta satsningar, men det här är en god start som kommer hjälpa många.

Stort personligt lidande

Beslutet togs av en enig psykiatriberedning och efter årsskiftet inleds arbetet med att ordna fram personal.

– Det är inte helt lätt med personalfrågan, men vi hoppas att kunna öppna under första halvåret av 2018.

Varför en mottagning för dataspelsberoende?

– Det finns ju ingen diagnos för att kunna benämna det som en sjukdom. Men det är ett så stort problem som innebär ett stort personligt lidande för många att det krävs en specialiserad vård, säger Selin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.