Många som jobbar med beroende och psykisk ohälsa har stött på ett destruktivt dataspelande hos patienter, menar professor Anders Håkansson. Arkivbild. Foto: TT

Dataspelsberoende klassas som sjukdom av WHO

Uppdaterad
Publicerad

Dataspelsberoende kommer senare i år att erkännas som en sjukdom av världshälsoorganisationen WHO. Beskedet välkomnas av Anders Håkansson, läkare och professor i beroendemedicin vid Lunds universitet.

– Det är ett rätt stort steg för att ge den här företeelsen en stämpel som sjukdom. Jag tror det är ett viktigt ställningstagande, att bestämma sig för att det här är någonting som behöver behandlas och som det behöver forskas om ännu mer, säger Anders Håkansson. 

Kommer i juni

Beroendet av data-, tv- eller olika onlinespel kommer att listas i den elfte upplagan av WHO:s klassificeringssystem för olika diagnoser (ICD), som kommer i juni, meddelar WHO:s talesman Tarik Jasarevic.

Hur stort problemet är går ännu inte att säga, enligt WHO-talesmannen.

Problembilden finns

ICD är det diagnossystem som används i de flesta länder, så även i Sverige. Det innebär att dataspelsberoende kommer erkännas som sjukdom även här, enligt Anders Håkansson.

– I flera år har många som jobbar med beroende och psykisk ohälsa, och inte minst med ungas psykiska ohälsa, stött på ett dataspelande hos en del patienter som har varit destruktivt eller problematiskt för dem. Och där tror jag det har stor betydelse att man kan våga kalla det för någonting, att beskriva det som ett tillstånd och där med ge behandling för det, säger Håkansson.

Få offentliga vårdgivare behandlar idag

Idag finns ingen diagnos och få offentliga vårdgivare i Sverige har en strukturerad behandling för personer som spelar för mycket dataspel, enligt Anders Håkansson. Men problembilden finns och märks av.

– Samtidigt är det viktigt att också säga att väldigt mycket dataspelande hos många ungdomar är inte ett stort problem eller något man ska kalla för en diagnos, säger Anders Håkansson.

Existerande metoder kan fungera

Han påpekar även att det inte säkert att det behöves speciell vård för just dataspelsberoende. 

– Metoder som fungerar på andra beteenden, och som vi jobbar med idag inom psykiatrin och i beroendesjukvården, skulle också kunna fungera när problembeteendet är dataspel, säger Anders Håkansson.

Dataspelsberoende – enligt WHO

Sjukdomen beskrivs i arbetsdokumenten från WHO som ”ett mönster av spelbeteende, som kan vara digitalt spel eller videospel, karaktäriserat av försämrad kontroll över spelandet, ökad prioritering av spelet framför andra aktiviteter i sådan utsträckning att spelandet går före andra intressen”. 

Andra symtom som nämns är att spelandet fortsätter trots förekomsten av negativa konsekvenser.

Enligt WHO kommer riktlinjerna att stadga att en individ bör lida av en onormal fixering av spelande i minst ett år innan diagnosen kan ställas.

Källa TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.