Petra Malmström jobbar som kurator för personer som säljer sex och tycker att vi ska fokusera på köparen. Foto: TT/SVT

Kuratorn: Vi måste sätta strålkastaren mot köparen

Uppdaterad
Publicerad

Prostitutionen har sedan länge flyttat in från gatan. Och även om hjälp finns på nätet också är det svårare att hitta de som behöver stöd.

– Vi söker upp de som annonserar och sträcker ut en hand om man vill ha hjälp, säger Petra Malmström på Mikamottagningen.

Mikamottagningen på socialtjänsten i Göteborg erbjuder stöd till de som arbetar med prostitution. Oavsett om man är svensk medborgare eller inte, gammal som ung och även om man inte vill sluta sälja sex. 

– Vi söker upp de som lägger ut annonser på nätet och berättar hur vi kan hjälpa dem, men tyvärr är det få som nappar, säger Petra Malmström som är kurator och regionskoordinator för människohandel på Mikamottagningen.

Prostitution i Västsverige

Vill se fokus på kunderna

Hon bekräftar polisens bild av att prostitution i hyrlägenheter är vanligt och tycker att man måste sätta fokus på kunderna, inte bara de som organiserar hur tjejerna arbetar eller kvinnorna själva.

– Vi måste rikta strålkastaren mot sexköparen. De ska få kunskap och påminnas om att det inte är okej att köpa en annan människas kropp. Det måste börja redan i skolorna.

Men de tre kvinnor vars berättelser vi har tagit del av sa att männen var mellan 45 och 65 år, de nås ju inte av skolans arbete?

– Nej, det är svårt. Kampanjer är också viktigt för en attitydförändring och att media upplyser om hur vanligt prostitution är från en nyanserad bild där man riktar fokus på köparen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prostitution i Västsverige

Mer i ämnet