I vissa fall har kvinnor uppmanats att sälja sina kroppar i Sverige efter rituella ceremonier. Foto: TT-BILD/GENREBILD

Fastnar i sexförsäljning genom religiösa ritualer och kidnappningshot

Uppdaterad
Publicerad

Rituella religiösa ceremonier, kraftig skuldsättning och hot om kidnappade familjemedlemmar. En verklighet som finns närmre än vad vi tror. Polisen i Västsverige berättar nu hur fattiga kvinnor från andra länder fastnar i prostitution.

Mats Paulsson arbetar som utredare på Jämställdhetsmyndigheten i Angered men har lång erfarenhet som gruppchef för polisens människohandelsgrupp i Västsverige. Genom åren har han fått kunskap om de påtryckningsmedel som används för att förmå kvinnor att prostituera sig. Och metoderna varierar beroende på vilket land kvinnorna kommer ifrån.

I Nigeria används den lokala religiösa tron på ett sätt som kan verka främmande för oss i västvärlden.

Prostitution i Västsverige

– De är skuldsatta, 50 000 till 60 000 euro är inte ovanligt. Och det kombineras ofta med så kallad juju.

Djurblod blandas med naglar och hår

Juju är ett trossystem i västra Afrika som innefattar amuletter och besvärjelser. Mats Paulsson har hört flera vittnesmål som beskriver hur juju används för att utöva stenhård kontroll över de prostituerade.

– Den lokala prästen håller en ceremoni. Man tar blod, från antingen en höna eller en gris, och blandar med naglar, hår eller saliv från flickan. Sedan ställer man det på ett altare och svär en ed.

Eden går bland annat ut på att flickan lovar att arbeta ihop och betala ett visst belopp samt att inte säga något till några myndighetspersoner om skulden, vart pengarna går eller vilka som är inblandade. Om kvinnan bryter eden får hon veta att hemska konsekvenser väntar.

– Du håller tyst helt enkelt, och gör du inte det kommer det att drabba dig och dina anhöriga. De kommer att dö om du skulle berätta, och för dem är det här en verklighet.

Så det är en typ av häxkonst?

– Ja vi hade väl beskrivit det så. De blandar naturreligion med kristendom. När man träffar de här nigerianska flickorna i Rosenlund har de nästan alltid bibeln med sig. Bibeln och kondomerna i handväskan. Det är så det ser ut.

Loverboys och kidnappningar

När det kommer till kvinnor från Östeuropa används andra metoder för att få kvinnor att ge sig in i prostitution.

– Där är det ju vanligt med så kallat ”Loverboy-syndrom”. Man blir förälskad i någon som lockar en till Sverige i tron om att man ska få ett jobb. Ibland vet man att det handlar om prostitution men man blir lovad mer pengar och bättre villkor och frihet än man sedan får.

Polisen har också fått trovärdiga uppgifter om kidnappningar i utpressningssyfte.

– Man kidnappar en nära anhörig och flickan får veta att de kommer släppa personen om hon betalar 20 000 euro. Hon får ett telefonnummer som går till en agent som fotograferar henne och ordnar resan till Sverige. Vi har sett rätt mycket av det här i Göteborg.

Definitivt en hallick bakom

Mats Paulsson säger att just fattigdomen är en gemensam nämnare i de här fallen och han hoppas att en större medvetenhet ska leda till att fler tänker sig för innan de tar steget och köper sex.

– Om man köper en kvinna från Nigeria, Rumänien, Bulgarien eller Ukraina så ska man vara medveten om att med stor sannolikhet är den här kvinnan, kanske inte människohandlad men hon har definitivt en hallick bakom sig. Det är organisationen man göder och inte kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prostitution i Västsverige

Mer i ämnet