Foto: TT/SVT

Koordinator: Fokus måste flyttas från de som säljer sex till de som köper

Uppdaterad
Publicerad

Vi måste sluta lägga så mycket fokus på de som säljer sexuella tjänster och istället koncentrera oss på att stoppa efterfrågan för att komma tillrätta med problematiken med människohandel, säger Göteborgs regionkoordinator mot människohandel.

Petra Malmström från Mikagruppen i Göteborg är regionkoordinator mot männsikohandel på social resursförvaltning och säger att de kvinnor som finns i prostitutionsnätverk ofta kommer från fattiga länder med låg utbildningsnivå.

– Det handlar om kvinnor som önskar få ett annat liv än vad de har i sitt hemland, och så hamnar de i detta, säger hon.

Prostitution i Västsverige

Inte ok att köpa andra personer

För att komma tillrätta med problemen med människohandel ser Petra Malmström att man måste arbeta kraftfullt mot efterfrågan. Man måste få män att sluta vilja köpa sex.

– Man måste sluta lägga fokuset på de som säljer och lägga det istället på de som köper. Som samhällsmedborgare har man också ett ansvar att om man hör om någon som ska köpa sex bör man säga; det är inte ok att köpa andra personer, säger hon.

Blir lurade av pojkvänner

Många kvinnor som Petra Malmström träffar har blivit utsatta för sexuella övergrepp i ung ålder.

– Då blir detta en väg att gå sedan, eftersom man anser att kroppen ändå redan är förbrukad, berättar hon.

En annan vanlig orsak till att kvinnor hamnar i prostitutionsnätverk är att de blir lurade till Sverige av män som de ser som sina pojkvänner, som sedan tvingar eller övertalar dem att sälja sex när de har kommit till landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prostitution i Västsverige

Mer i ämnet