Foto: SVT

Omfattande sexhandel – 70 kvinnor avvisades förra året

Uppdaterad
Publicerad

Många prostituerade i Västsverige kommer från länder utanför EU. Förra året hittade och avvisade gränspolisen 70 kvinnor som sålt sex i Västra Götaland och Halland.

– Det är många tjejer som är till salu på nätet varje dag bara i den här regionen, jag kan säga med ganska god säkerhet att mellan 50 och 90 tjejer ligger ute till försäljning hela tiden, säger Mikael Holmgren som är gruppchef för gränspolisen i region Väst som omfattar Västra Götaland och Halland.

Många av de kvinnor som säljer sex kommer från länder utanför EU, de är så kallade tredjelandsmedborgare. EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i upp till tre månader utan uppehållstillstånd även om de ägnar sig åt prostitution. Men tredjelandsmedborgare måste kunna visa att de kan tjäna sitt uppehälle på ett ärligt sätt, och dit räknas inte sexhandel.

Prostitution i Västsverige

– Tjejerna erbjuds hjälp både av polisen och migrationsverket vad gäller deras situation som prostituerade. Ofta hamnar de på migrationsverkets förvar och så småningom kommer att bli avvisade och lämna landet.

Allt fler prostituerade från Latinamerika

Kvinnorna kommer ofta från Nigeria och Östeuropa. Det senaste året har polisen även sett en ökning vad gäller kvinnor från Latinamerika. Gränspolisen hittade och avvisade 70 kvinnor från tredjeland förra året som sålt sex i Västsverige.

Mikael Holmgren understryker att deras uppdrag inte bara handlar om att upprätthålla utlänningslagen utan att även försöka hjälpa kvinnorna ur prostitution.

– Vi har möjlighet att plocka ur tjejerna ur den här situationen och erbjuda dem hjälp, det är inte alltid de tar emot den, men de får i alla fall möjligheten. Dessutom anser vi att vi gör vårt för att störa den här verksamheten. Det är ju en organiserad brottslighet som gör enormt mycket pengar på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prostitution i Västsverige

Mer i ämnet