Mottagningen för köpare av sexuella tjänster och personer med tvångsmässigt sexuellt beteende har funnits i Göteborg i 20 år. Foto: SVT

KAST-mottagningen vill kväva efterfrågan på sexköp

Uppdaterad
Publicerad

I 20 år har KAST-mottagningen i Göteborg mött personer som köpt sex, och vill ha hjälp med att förändra sitt beteende. Genom samtalsterapi har åtta av tio slutat köpa sex, enligt mottagningens uppgifter.

KAST står för köpare av sexuella tjänster, men till mottagningen är även personer som inte köpt sex men vill få hjälp med att förändra ett tvångsmässigt sexuellt beteende välkomna.

Maia Strufve är kurator på mottagningen och har varit med sedan starten 1998.

Prostitution i Västsverige

– Första året kom vi i kontakt med 15 personer. Förra året kom 115, berättar hon.

Varierande åldrar

De som söker sig till mottagningen är i olika åldrar, men har gemensamt att de är män. Många vill ha hjälp med att förstå sitt eget beteende. Maia Strufve säger att det är svårt att generalisera kring orsakerna, men att många som kommer till mottagningen har varit med om ett trauma tidigt i livet.

– Nästan alla vi har haft kontakt med har förlorat en viktig person tidigt i livet, en anknytningsperson, säger hon.

Bygger på frivillighet

I nuläget tar mottagningen bara emot personer som själva sökt sig dit för att få hjälp med sitt beteende. Maia Strufve skulle vilja se att verksamheten utvecklades, så att man även kunde arbeta uppsökande. Hon är oroad av den allt större tillgången till grov porr på internet, som når många unga.

– Vi ser att det här är jättesvårt för målgruppen att hantera. När vi började för 20 år sedan såg det helt annorlunda ut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prostitution i Västsverige

Mer i ämnet