Kvinnan åtalas vid Uddevalla tingsrätt. Foto: SVT

”Barmhärtighetsmordet”: Kvinna döms för dråp på sin make – får två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Hon skulle bara hjälpa sin man slippa lida och avsluta hans liv, hävdade hon själv. Tingsrätten anser att kvinnan är trovärdig och dömer henne för dråp istället för mord på sin make. Straffet: två års fängelse.

Det var i april som hemtjänstpersonal hittade ett äldre par i 70-årsåldern skadade i en lägenhet i centrala Lysekil. Mannen var död och kvinnan vid liv, men svårt skadad. Mannen hade skärsår i vänster handled. Kvinnan greps kort efter händelsen. Sedan dess har hon suttit häktad misstänkt för mord, och åtalades senare misstänkt för mord på sin man.

Och under måndagen avgjordes rättegången mot kvinnan. Nu står det klart: tingsrätten dömer kvinnan till två års fängelse för dråp. Försvaret var på det stora hela nöjda med domen, och att tingsrätten bedömt kvinnan som trovärdig.

– Jag är väldigt lättad. Det blev som vi önskade kan man säga, säger Tommy Nilsson, kvinnans försvarsadvokat.

SVT: Vad innebär det här för din klient?

– Att vi kommit till vägs ände. Det har varit en lång resa och det slutade ganska lyckligt, om man får kalla det så.

Skulle begå självmord tillsammans

Kvinnan har i förhör erkänt själva händelseförloppet, men nekat till brott. Enligt henne skar hon sin man i handleden av barmhärtighetsskäl – för enligt henne ville han dö. Kvinnan berättade i tingsrätten att hennes man hade sagt att han upplevde sig hånad av hemtjänstpersonalen när han bad om hjälp, och ville därför inte leva längre. Tanken var att även kvinnan själv skulle dö när hon utförde dådet, och hade därför skurit sig själv, har hon berättat i förhör.

– Vi kunde inte leva ett sådant liv, det blir bara bråk när de (hemtjänstpersonalen reds. anm.) kommer, sa kvinnan i rätten.

Enligt kvinnan skulle de begå självmord tillsammans, som de också hade försökt tidigare i mars i år. Då tog de en överdos på sömntabletter, men överlevde båda två.

Uppgifter går isär

Åklagare Robert Beckard menade dock att mannen visade tecken på demens och att det därför inte går att klarlägga vad han själv ville med sitt liv. Mannen ska bland annat ha sagt till sjukhuspersonal att han var glad att de överlevde första självmordsförsöket. Åklagaren yrkade på tio års fängelse för mord.

– Jag kan i nuläget konstatera att tingsrätten inte gjort samma bedömning som mig. Jag menar att mannen inte var tillräckligt klar i huvudet för att ta det här beslutet, säger Robert Beckard, kammaråklagare till SVT Nyheter Väst, på måndagen.

I övrigt vill han avvakta med att kommentera domen ytterligare tills han har haft möjlighet att läsa den mer ingående.

Försvaret å sin sida yrkade på dråp, som menade att det är bevisat att kvinnan och mannen hade en överenskommelse om självmord. De yrkade också på att gå under minimistraffet på sex års fängelsestraff, med tanke på kvinnans ålder och hälsotillstånd.

Nu står det alltså klart: tingsrätten går på försvarets linje och anser att kvinnan är trovärdig. Hon döms till två års fängelse för dråp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer