Kvinna kan dömas till 10 års fängelse för ”barmhärtighetsmord”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen kommer domen mot den kvinna i 70-årsåldern som står åtalad för mordet på sin make i Lysekil. Kvinnan kan dömas till 10 års fängelse.

– Aktiv dödshjälp är förbjudet, oavsett vad man kallar det, sa åklagaren Robert Beckard under den sista rättegångsdagen i Uddevalla Tingsrätt.

Det var i början av april som polisen larmades till en bostad i centrala Lysekil. På platsen hittades ett äldre gift par, mannen var död och hade ett skärsår i vänster handled. Även kvinnan var skadad men greps av polisen i samband med händelsen.

Barmhärtighetsskäl

Kvinnan har suttit häktad sedan april misstänkt för mordet på sin make och kan komma att dömas till 10 års fängelse. Kvinnan erkänner dådet men nekar till brott och menar att hon utfört dådet av barmhärtighetsskäl.

När kvinnan skulle ge sin bild av händelsen under andra rättegångsdagen berättade hon att maken fått ett stort vårdbehov efter en stroke och enligt kvinnan upplevde maken sig hånad av hemtjänstpersonalen när han bad om hjälp.

– Vi kunde inte leva ett sådant liv, det blir bara bråk när de (hemtjänstpersonalen) kommer, sa kvinnan i rätten.

Enligt kvinnan hade paret i avsikt att begå självmord tillsammans. Första gången, i mars i år, försökte de överdosera på sömntabletter men överlevde de båda.

Åklagarsidan: Visade tecken på demenssjukdom

Åklagarsidan menar att det finns uppgifter som går isär. Bland annat ska mannen ha sagt till sjukhuspersonal att han var glad att ha överlevt den första övedosen. Åklagarsidan konstaterar även att mannen visade tecken på demenssjukdom.

– Då menar jag att det inte går att klarlägga vad han ville, sa kammaråklagare Robert Beckard till SVT Nyheter Väst, under andra rättegångsdagen.

Försvaret: Bedömer händelsen som ett dråp

Kvinnans advokat Tommy Nilsson berättade under den sista rättegångsdagen att rätten skulle bedöma händelsen som ett dråp. Där är det kortaste fängelsestraffet på sex år. Men försvaret anser även att tingsrätten kan finna skäl att döma kortare straff än så, på grund av kvinnans ålder och hälsosituation.

Hur mår din klient idag?

– Konstigt nog bra. Hon har avslutat ett kapitel i sitt liv och tar de konsekvenser som hon eventuellt kommer få, sa Tommy Nilsson under den sista rättegångsdagen.

Domen mot kvinnan väntas komma senare under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.