Kvinnan som hindrade planet från att lyfta väntas inom kort delges misstanke om brott. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvinna som stoppade utvisning åtalad

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig kvinna har åtalats vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen. Kvinnan hindrade i somras ett flygplan från att lyfta på Landvetter flygplats för att stoppa en utvisning.

Det var den 23 juli som en afghansk man i 50-årsåldern skulle utvisas till sitt hemland. Då ställde kvinnan sig upp flygplanet på Landvetter flygplats för att stoppa utvisningen till Afghanistan.

– Nu är polisutredningen färdig och jag tolkar det som att ett brott har blivit begånget som jag kan bevisa. Nu behövs det att en domstol medverkar för att pröva brottet eftersom kvinnan nekar till brott, men att jag däremot anser att jag kan styrka brott, säger åklagaren James von Reis.

Kvinnan åtalas för brott mot luftfartslagen.

– Hon har inte åtlydit det som var bestämt om ordningen ombord, att man ska sitta ner ombord när planet ska starta.

Kvinnans egna film blir bevisning

Kvinnan sände själv live med sin mobil från händelsen och vägrade sätta sig trots upprepade anmaningar från besättningspersonal. Videon blev en världsnyhet och kommer nu att användas i bevisningen. Planet som skulle flyga från Landvetter till Istanbul kom inte i väg till följd av kvinnans agerande.

– Påföljden vill jag inte uttala mig om, men straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader. Var vi hamnar vill jag inte uttala mig om i nuläget, säger James von Reis.

Ser det som civil olydnad

Åklagaren menar att brottet är av allvarlig art.

– Rent allmänt tycket jag att det ska ses lite allvarligt på det. Tilltaget är inte som att man är allmänt bråkig eller stökig på ett plan, utan det har bråkats och skapats oro med ett särskilt syfte, i form av civil olydnad.

Hur ställer sig kvinnan själv till anklagelserna?

– Den tilltalade har erkänt det mest kring sakomständigheterna, men nekar och menar att hon inte gjort sig skyldig till brott. Hon har olika invändningar.

Invändningarna handlar bland annat om att hon menar att hennes agerande inte är brottsligt eftersom planet inte var i luften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer