Sju män dömdes för delaktighet i dödsskjutningen på Vår krog och bar, som slutade med två döda och åtta skadade. Foto: TT/Polisen

Kvinna ljög för polisen – frias av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Även hovrätten friar en kvinna i 20-årsåldern från åtalet om grovt skyddande av brottsling i samband med dödsskjutningarna vid Vårväderstorget i Göteborg.

Kvinnan åtalades misstänkt för att ha ljugit om var en av gärningsmännen befann sig när skjutningarna inträffade. Men det var först efter att hovrätten fastställt domen mot vännen – livstids fängelse för dubbelmordet och skjutningen på en restaurang i Göteborg 2015 – som kvinnan gav mannen alibi för mordtillfället.

Hovrätten för Västra Sverige delar tingsrättens bedömning att kvinnan har ljugit i polisförhören, men skriver i domen att det trots det inte går att tillämpa lagstiftningen så att det går att fälla kvinnan för grovt skyddande av brottsling.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Två ledamöter skiljaktiga

Eftersom mannen redan var dömd kan man inte säga att kvinnan bidragit till att motverka att brottet uppdagats, anser hovrätten. Men rätten är inte enig. Två av fem ledamöter tycker att kvinnan borde fällas och dömas till 100 dagsböter.

Vice chefsåklagare Bengt-Olof Berggren, som drivit ärendet, tror och hoppas att målet ska tas vidare till HD.

– Så vitt jag vet har vi inte haft en prövning på den här varianten tidigare. Jag tror inte att sista ordet är sagt, säger han.

Han säger att det finns ett visst intresse från riksåklagarens kansli att ta ärendet till ytterligare en instans och ansöka om prövningstillstånd. Redan efter den friande domen i tingsrätten kommenterade My Hedström, byråchef vid Åklagarmyndighetens rättsavdelning, ärendet.

– Är det så att de bestämmelser vi har i dag inte täcker in den här situationen måste lagstiftaren fundera på om man vill att ett sådant beteende ska vara straffritt, sade hon då.

Värsta våldsdådet

– Jag tycker att det här fallet är så speciellt och så flagrant och det är kopplat till en gärning som jag uppfattar som det värsta våldsdådet vi haft i Göteborg på många år. Då måste man se allvarligt på de olika sätt på vilket man försöker störa uppdagandet eller lagföringen, säger Bengt-Olof Berggren.

Det var i mars 2015 som två maskerade personer öppnade eld med automatvapen inne på en restaurang i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg. Två personer dödades och åtta andra skadades. Sju män har sedan tidigare dömts för medhjälp till morden och totalt 24 fall av mordförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet