Starta klippet för att se hur Zeinab Alsaidan övningskör med hjälp av Hajar Alsaidan Foto: SVT

Projekt ger kvinnor i Angered möjlighet att ta körkort

Uppdaterad
Publicerad

Gratis övningskörning i utbyte mot en matlåda. Det är tanken bakom ett projekt som ska få fler kvinnor i Angered ta körkort.

– Vi ser körkortet och förflyttandet som en rättighet, och syftet är att ge så många kvinnor som möjligt den här rättigheten, säger Hajar Alsaidan, initiativtagare på projektet DRIVA.

I klippet ovan berättar Zeinab som övningskör, om hur det känns att få hjälp med att ta körkort. 

För två år sedan startade föreningen Hoppet, som sysselsätter kvinnor i förorten som står utanför arbetsmarknaden med att laga och sälja mat, projektet DRIVA i Angered.

– Vi låter välbärgade kvinnor från innerstaden möta kvinnor som är i utvecklingsfaser ifrån orten, lära dem köra bil i utbyte mot matlådor. Det är ett klockrent sätt att låta människor som aldrig möts att faktiskt mötas, säger projektledaren Hajar Alsaidan.

Att få kvinnor att vara självständiga och känna sig obegränsade anger hon om projektets viktigaste mål. En annan viktigt del är att körkort i många fall är ett måste på arbetsmarknaden.

En god gest

Körundervisningen är gratis, men projektdeltagarna själva bestämde ändå att en rimlig ersättning är en matlåda till sina handledare som en god gest.

Zeinab Alsaidan är en av kvinnorna som får undervisning. Hon delar med sig av sina tankar och känslor om projektet.

– För min del så är jag jätteglad att projektet DRIVA startades, speciellt för kvinnor som inte haft möjlighet att ta körkort och behöver hjälp med det, och det är också så att man lägger mycket pengar och tid på körkortet, säger Zeinab Alsaidan.

Syftet större än körkortet

– DRIVA handlar om så mycket mer än körkort, det handlar om att etablera sig på arbetsmarknaden, det handlar om att bryta segregationen samt att starta en självständighetsprocess, bryta isolering och medberoende, säger Hajar Alsaidan.  

DRIVA siktar mot att kunna hjälpa ungefär 500 kvinnor att lyckas ta körkort inom loppet av fem år.

– Körkort är mitt hopp, jag måste verkligen ta körkortet för att kunna klara mig på egen hand och inte förvänta mig att någon annan ska komma och köra mig istället, säger Zeinab Alsaidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.