Så ska deras berättelser utbilda myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

De har kunskap om för hedersvåld, sexism, islamofobi och rasism. Nu vill 30 kvinnor i Göteborg dela med sig av sina berättelser för myndigheter och tjänstemän.

– Vi vill att man ska se människan och höra berättelsen ifrån personen för att skapa mer medvetenhet kring dessa frågor, säger Amal Ismail, en av grundarna i Mitt perspektiv.

Hela idén om att lyfta kvinnors historier började med ett samtal mellan två kvinnor, Amal Ismail och Ramla Abdullahi. De pratade om hur många kvinnor som blir utsatta och kände att deras berättelser glömdes bort och blev en mängd i statistiken.

– Vi hör ofta på nyheterna ”kvinnor har gått igenom det här”, men oftast pratar man om statistik. Därför frågade vi oss själva, ”hur kan vi lyfta deras berättelser och skapa medvetenhet kring kvinnors utsatta situation?”, säger Amal Ismail, en av grundarna.

Utbilda myndigheter

Tanken med ”Mitt Perspektiv” är att fånga kvinnors personliga historier och hålla föreläsningar samt workshops om deras situation. Detta för att skapa mer förståelse om hur en individ kan känna, vad den går igenom och hur det bör bemötas.

Efter att ha gjort klart en affärsplan och hittat investerare så startade de ett konto på sociala medier och berättade om syftet med verksamheten. De eftersökte kvinnor som var villiga att berätta sin personliga historia. Efterlysningen gav resultat.

– Än så länge är det närmare 30 kvinnor som visat intresse av att berätta deras historia. Föreläsningarna kommer vi bland annat att hålla för polisen, skolor och privata företag, det är de som visat intresse just nu, säger Ramla Abdullahi.

Lanseras i januari

Nu är verksamheten under uppstart och i januari hoppas man att verksamheten ska vara igång.

- Men har inte myndigheter koll på dessa frågor redan? 

– Både ja och nej. Vi anser att ibland kanske man sitter inom myndigheternas väggar alldeles för länge och man reagerar inte lika starkt när man bara ser en anmälan. Men genom att höra de personliga berättelserna och få ett ansikte på personen så kan vi bredda på perspektiven, säger Ramla Abdullahi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.