Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar kyrkoherden Sven-Erik Olsson hur kyrkan har blivit vandaliserad. Foto: Julia Kero/SVT

Rydboholms kyrka vandaliserad – med klottrade hakkors och penisar

Publicerad

Natten mot lördag klottrades Rydboholms kyrka i Borås ner med hakkors och fallossymboler. Händelsen är polisanmäld, men än så länge finns inga misstänkta för brottet.

– Tycker det är respektlöst, bara ren och skär vandalism, säger kyrkoherden Sven-Erik Olsson. 

Så ser kyrkan ut just nu – starta klippet där kyrkoherden Sven-Erik Olsson visar vandaliseringen.

Det var ett vaktbolag som först upptäckte klottret på kyrkans fasad och meddelande vaktmästaren, som i sin tur kontaktade kyrkoherden Sven-Erik Olsson tidigt på lördagsmorgonen. Något som BT var först med att berätta om.  

– Åkte till kyrkan, och det var då jag såg hur illa det var. Det är klotter på fönster, på dörrar, blomkrukor och till och med på stentrappan framför porten. Det är upprörande, det är ju hela samhällets kyrka.

Begravning nästa vecka

På grund av semestertider får kyrkopersonalen dra i alla trådar som går för att få till en snabb sanering. Om verksamheten i kyrkan kan komma att påverkas är ännu för tidigt att säga.

– Vi har en begravning nästa vecka, så vi hoppas att det är hyfsat färdigställt då. Men vissa fläckar kommer vara svåra att få bort, och även klottret på fönstrerna.

Tänker ni göra något för att förhindra att det händer igen?

– Det kan ju bli att man får sätta upp övervakningskameror, men det är inget vi har diskuterat igenom än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.