Kammaråklagare Katarina Stenström Ros på riksenheten mot korruption om svartkontrakt. Foto: SVT

”Lagen uppmuntrar folk att köpa svart”

Uppdaterad
Publicerad

Hyreslagstiftningen uppmuntrar människor att köpa svartkontrakt. Det säger åklagaren på riksenheten mot korruption.

En del av de hyresgäster som köpt förstahandskontrakt på Avenyn kan nu få tillbaks de pengar de betalade svartmäklarna. Men i ett annat fall där lägenheter från Bostadsbolaget Västerstaden blivit sålda kan de som köpt misstänkas för mutbrott.

Vilken av lagarna som används beror på vem det är som tagit emot pengar för kontraktet. Och om det är en tjänsteman kan det vara tal om muta och då kan även den som köpt bli dömd.

#BOSTADSÖKES

LÄS OCKSÅ: Köpte sitt hyreskontrakt – men får pengar tillbaks

Om det exempelvis är tidigare hyresgäst eller en svartmäklare som tar pengar kan det istället vara brott mot hyreslagstiftningen och då ska köparen ha pengarna tillbaka, det framgår av jordabalkens tolfte kapitel, berättar kammaråklagare Katarina Stenström Ros på riksenheten mot korruption, där man bedriver förundersökningen om Västerstaden.

– Även om man har betalat pengar så ses hyresgästen som en målsägande och därför har man rätt att få pengarna tillbaka.

Uppmuntrar inte det att köpa före i kön?

– Jo, men vi har den lagstiftning vi har.

Så den som köper riskerar ingenting?

– Nej, det är så lagen säger och det ju det vi åklagare har att förhålla oss till. Sen kan jag som privatperson tycka att det inte är rätt men vi har den lagstiftning vi har.

Dom i ärendet om Avenyn väntas under våren, och förundersökningen i fallet med Västerstaden har precis inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet