Mathias Alvidius är tillförordnad chef på Psykiatri affektiva i Göteborg. Foto: SVT

Tre av sju läkare saknas på Psykiatrimottagning centrum

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på läkare på Psykiatrimottagning centrum i Göteborg. Detta efter att flera av de läkare man rekryterat från andra länder hoppat av. SVT Nyheter Väst har pratat med patienten Sofia som fick vänta i sju månader innan hon fick vård.

I nuläget står tre av sju läkarplatser tomma på Psykiatrimottagning centrum. Mathias Alvidius, tillförordnad chef på Psykiatri affektiva i Göteborg, säger att läkarbristen på mottagningen delvis beror på att flera utlandsrekryterade läkare hoppat av den senaste tiden.

– Det har varit av olika anledningar. Vi vet att detta är en grupp som är mer rörlig än andra, det kan vara så att arbetet i Sverige inte motsvarade förväntningarna, säger han.

”Man känner sig maktlös”

Patienten Sofia berättar för SVT Nyheter Väst att hon tvingats vänta sju månader på en läkartid, och fått träffa tre olika läkare på mindre än tre år.

– Man känner sig maktlös, säger hon.

Sofias mamma Anna är kritisk till att Sofia inte blivit informerad om läkarbristen på Psykiatrimottagning centrum.

– Det jag är chockad över är att enhetschefen inte slår larm och säger att det är kris på Psykiatrimottagning centrum. 'Och därför kommer ni att behöva gå dit eller dit'. I stället hör vi ingenting, det är kompakt tystnad, säger hon.

”Varje enskilt fall ett misslyckande”

Mathias Alvidius säger att det har varit upp till personalen på avdelningen att informera patienterna om läget.

Såhär i efterhand, hur tycker du att det har fungerat?

– Alldeles uppenbart är det så att det finns åtminstone ett ärende, och sannolikt några till. Det är ju en mottagning som har nästan 1 800 patienter totalt sett. Varje enskilt fall där vi har misslyckats är ju ett misslyckande, och vi vill självklart beklaga att det är en patient som inte har fått den information som hen hade varit i behov av.

Kan man lita på att man får den vård man behöver när man söker sig till en psykiatrimottagning idag?

– Rent generellt kan man lita på att det finns duktig och kompetent personal. Sen kan det ibland vara så att man tycker att det tar för lång tid. Och då behöver vi använda de resurser vi har så effektivt som möjligt.

Nya rekryteringar under nästa år

Mathias Alvidius säger att det råder en generell brist på psykiatriker i landet, och att även Göteborg drabbats.

– Men som det ser ut nu har vi en läkare som börjar i januari och två som börjar i mars, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.