De tolv överläkarna skriver bland annat att de tvingas skjuta upp frakturoperationer så länge att patienterna riskerar att få vårdskadr. Foto: TT

Läkare: akut kris på Skaraborgs sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskebristen har lett till att ortopedavdelningen i Skövde inte har kan operera ens sina högst prioriterade patienter. I ett öppet brev vädjar tolv överläkare om ökade resurser.

Enligt Kristian Stjerna, läkarchef på ortopeden i Skövde, har problemen med sjuksköterskebrist pågått de senaste två åren. Men det var när flera sköterskor nyligen sade upp sig samtidigt som läget blev riktigt akut. Efter sommaren ska sex sjuksköterskor bemanna de 64 vårdplatserna på ortopedin, uppger läkarna.

– Vi har hamnat i ett läge där vi till exempel måste bedöma risken för att patienter hinner bli morfinberoende i väntan på operation, säger han.

Patienter flyttas mellan sjukhus

Planerad kirurgi måste nu ställas in. Bara de patienter som är allra sämst opereras, något som Kristian Stjerna säger orsakar stort lidande. Han beskriver en situation där de ofta äldre patienterna får ligga på andra avdelningar där specialistkompetens saknas. De tvingas emellanåt även flytta mellan olika sjukhus.

– Vi har påtalat detta flera gånger internt men möts av att ”förvaltningen går hundra miljoner back, vi måste klara budget” säger han.

Vill ha mer pengar

I det öppna brevet, underskrivet av tolv överläkare, efterfrågas mer pengar till höjda löner för sjuksköterskorna. Ulla-Britt Hagström (L), ordförande i styrelsen för Skaraborgs sjukhus i Skövde, säger att frågan har hög prioritet. Nästa torsdag träffas politiker och sjukhusledning för att diskutera en lösning.

– Det är mycket allvarligt. Vi har lätt att rekrytera nya sjuksköterskor men svårt att behålla de erfarna, det är vårt problem, säger hon.

”Handlar inte bara om lön”

Ulla-Britt Hagström håller dock inte med om att det enbart är en fråga om högre löner.

– Jag tror att det är också handlar om arbetsmiljö och att konjunkturen gör det lätt för sjuksköterskorna att hitta andra attraktiva anställningar, säger hon.

Hur ser utsikterna för större resurser ut?

– Vi ska som sagt ha möte på torsdag, jag kan inte säga någonting alls innan dess. Men vi måste göra allt för rätta till det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.