Foto: Norra Älvsborgs Länssjukhus

Läkare kritiseras för abort på hustru

Publicerad

Läkaren utförde en medicinsk abort på sin egen hustru, i hemmet. Det slutade med att hon tvingades söka akut sjukvård. Enligt Ivo var handlingen ”synnerligen allvarlig”.

Det var i början av 2016 som läkarens hustru var gravid. Läkaren, som vid tidpunkten drev en egen verksamhet på en mindre ort i Västsverige, gjorde först en egen undersökning för att fastställa hur långt graviditeten var gången.

Det trots att han inte har gynekologisk specialistkompetens och alltså inte rätt att utföra den typen av undersökningar och än mindre utföra en abort.

Han skrev ut ett läkemedel som med medicinska termer ”avbryter havandeskapet”, vilket SVT Nyheter Väst tidigare berättat.

Läkare slog larm

Läkemedlet får bara skrivas ut av läkare som har behörighet att utföra abort. När hans hustru åt det tvingades hon akut söka vård på kvinnokliniken inom NU-sjukvården.

En läkare där anmälde genast händelsen.

Nu har IVO, inspektionen för vård och omsorg utrett läkarens agerande. De kommer fram till att han agerat i strid med flera för patientsäkerheten väsentliga bestämmelser och att detta är synnerligen allvarligt.

Läkaren kritiseras men vad som framgår av Ivos handlingar blir han inte av med sin legitimation.

Det framgår inte hur kvinnan mår idag eller hur aborten slutade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.