Narkotikan som mannen i 25-års åldern lämnade in till polisen i Göteborg var satt i fyra paket som tillsammans vägde 4813 gram. Foto: Polisens förundersökning

Lämnade in kokain till polisen – satt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som suttit häktad sedan i början av februari har släppts efter överläggningar i tingsrätten.
Han har varit frihetsberövad sedan han lämnade in närmare fem kilo kokain till polisen i Göteborg.

Mannen har enligt sin försvarsadvokat Sabina Lundell hela tiden sett sig som ett brottsoffer, då han uppger att han hotats och tvingats ta hand om närmare fem kilo kokain för att transportera det från Sverige till Norge, något som GöteborgsPosten var först med att rapportera.

Något han inte gjorde utan lämnade in det till polisen i Göteborg i stället. Han greps och häktades senare misstänkt för grovt narkotikabrott.

– Min bedömning är att han inte talar sanning. Han har hanterat narkotikan i nästan en vecka utan att lämna in den och han har vetat om att han skulle frakta den till Norge, säger kammaråklagare Håkan Johansson till SVT Nyheter Väst.

Mannens försvarsadvokat Sabina Lundell håller inte alls med utan hävdar att mannen däremot har avbrutit en stor narkotikaförsäljning med risk för sitt eget liv.

Ett enda fall

– Det är en stor hjälteinsats han gjort. Enligt bedömningar är det ett 80-procentigt kokain, vilket gör att det är värt kring 12 miljoner kronor på gatan, säger Sabina Lundell.

Att någon lämnar in narkotika på det här sättet till polisen är mycket ovanligt enligt de båda. De nämner bara ett enda, och dessutom samma fall.

– Jag själv har aldrig varit med om det här tidigare och känner bara till ett fall från 2003 då fyra kilo heroin lämnades in till polisen. Han blev frikänd i Högsta domstolen, säger Håkan Johansson.

Är det då troligt att också den här mannen blir frikänd?

– I och med att han är satt på fri fot så finns ju helt klart den möjligheten. Jag yrkade på att han skulle vara kvar i häktet då jag är rädd att han annars ska smita från sitt straff, säger Håkan Johansson.

Enligt försvarsadvokat Sabina Lundell blev hennes klient jätteglad och började gråta när han fick beskedet om att bli släppt från häktet i dag.

Mannen gömmer sig

– Han gömmer sig nu på grund av rädsla för repressalier och får inte någon hjälp från polisen i Sverige, så han försöker ta hjälp av polisen i Norge där han har uppehållstillstånd, säger Sabina Lundell.

Enligt tingsrätten kommer dom att meddelas den 26:e mars. Kammaråklagare Håkan Johansson yrkar på fängelsestraff som inte får understiga sex månader eller överstiga två år.

Varför skulle han vilja lämna in narkotika till polisen, det finns väl risk för att han råkar illa ut?

– Jag tror inte på att han har blivit hotad och tvingad att ta narkotikan till Norge, säger Håkan Johansson.

Finns det inte en risk för att ännu färre vågar lämna in knark till polisen om mannen nu döms till fängelse?

– Det är ju oerhört lovvärt att han gör det, för hade man kommit på honom med denna narkotika så hade han riskerat ett långt fängelsestraff. Jag vill ändå att domstolen ska pröva om det är straffritt att inneha och transportera narkotika, säger Håkan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer