Så här såg väggen ut efter att hela skötbordet rasade ner när Martina Johnsträd använde det på sin vårdcentral i Åmål. Foto: Privat

Lånade vårdcentralens skötbord för blöjbyte – då rasade det ner

Uppdaterad
Publicerad

När Martina Johnsträd under måndagen skulle besöka sin vårdcentral i Åmål med sin fem månader gamla son passade hon på att låna skötbordet före läkarbesöket.

– Precis när jag hade bytt klart och var på väg att ta upp honom så släpper hela skötbordet från väggen och faller ner i golvet, säger Martina Johnsträd.

– Det fälldes ihop som en fällkniv och jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om jag inte hade lyckats få tag på min son i fallet, fortsätter hon.

Kvar satt pluggarna i väggen när hon tittade upp efter vad hon beskriver som en öronbedövande smäll. Trots att Martina Johnsträd hann fånga sin son Ebbot så att han inte följde med ner i golvet slog ändå överdelen av skötbordet i huvudet på sonen.

Åmål

– Man hinner tänka så mycket. Att han fick en hjärnskakning eller till och med hjärnskada, säger hon dagen efter hemifrån och beskriver att hon fortfarande är skakig.

Använde skötbordet för första gången

Martina Johnsträd har fler barn och har besökt vårdcentralen tidigare vid flera tillfällen, men det var första gången hon använde det vägghängda skötbordet på den offentliga toaletten för patienter som är i väntrummet.

– Man är ju på sin vårdcentral för att få hjälp, inte för att råka ut för något sådant här. Jag tittade ändå på skötbordet ordentligt före jag började eftersom jag är lite av en hönsmamma. Men det räckte inte nu, säger Martina Johnsträd.

Inga skador upptäcktes efteråt

Efter händelsen fick hon hjälp av personalen att undersöka sonen som inte upptäckte några skador.

– Det kändes bra så klart, men jag undrar ändå nu hur väl man hade kontrollerat skötbordet och vilket ansvar en vårdcentral har eller annat offentligt ställe? frågar sig Martina Johnsträd som är tyst en stund och sedan säger att hon aldrig mer kommer våga använda ett vägghängt skötbord.

Verksamhetschefen på vårdcentralen Balderkliniken i Åmål säger att man skrivit en avvikelserapport efter händelsen och att man ser allvarligt på det inträffade.

– Vi kommer att skicka tillbaka det till leverantören och reklamera det för att se om det var något fel på skötbordet. Det är otroligt beklagligt att detta har hänt hos oss där man ska känna sig trygg, säger Diego Bergheim som är verksamhetshef.

Kan det vara så att ni inte hade satt upp det ordentligt?

Det får vi undersöka. Uppenbarligen så kunde det i alla fall suttit fast bättre eftersom det rasade ner. Vi har årliga säkerhetskontroller på vårdcentralen, men just skötbordet har bara suttit uppe i ett halvår och sedan dess har vi inte haft någon genomgång.

Glad att det inte gick värre

På grund av tystnadsplikt vill Diego Bergheim inte säga något mer om fallet, men tillägger.

– Jag är glad att det inte gick värre och att Martina Johnsträd reagerade så snabbt som hon gjorde, säger han och berättar att nästa köp blir ett skötbord som står på ben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åmål

Mer i ämnet