• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Första spadtagen för utbyggnaden av Landvetter flygplats togs under fredagen. Foto: SVT

Landvetter Airport byggs ut

Från dagens sex miljoner resenärer till framtidens åtta miljoner resenärer. Det är visionen för satsningen på nya Landvetter Airport.

Swedavia kommer att satsa 1,9 miljarder kronor för att bygga ut Landvetter Airport.

– Vi har nått ett läge där vi måste bygga ut kraftfullt och det gör vi nu med den här investeringen, sa Jonas Abrahamsson, vd för Swedavia som äger flygplatsen, vid fredagens byggstart.

40-års kalas

Landvetter flygplats invigdes i oktober 1977 och firade 40 år idag med tal och tårta. Antalet resenärer växer stadigt och år 2016 var det rekordmånga som reste via Landvetter, 6,4 miljoner passagerare. 

Det är för att möta den växande skaran resenärer som man i dag tog de första spadtagen för en betydande utbyggnad av flygplatsen.

Större terminal

Det handlar bland annat om en större terminal och tre nya brygganslutna gater där flygplan angör för att ta ombord och släppa av passagerare . I satsningen ingår även ett Airport City med shoppingcenter samt ett stort hotell invid inrikeshallen.

– Det är en stor investering vi gör till gagn för Västsveriges fortsatta utveckling, sade Jonas Abrahamsson.

Enligt Swedavia kommer satsningen att medföra att man ska få en kapacitet att ta emot åtta miljoner resenärer om året.

Miljöåtgärder på önskelistan

Men kraven på ett miljömässigt mer hållbart flygande ökar också.

– Jag kan tänka mig att det energisystem som ska försörja flygplatsen kan komma att bli av en annan art, utomlands provar man på solcellsteknik och liknande, sa Mats Berg, vd för Johanneberg Science park, som deltog i ceremonin.

SE MER: Landvetter flygplats fyller 40 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer