Två miljarder ska satsas för att öka antalet resenärer som flyger från Landvetters flygplats. Foto: Wingårdhs Arkitekter

Landvetter flygplats ska bli dubbelt så stor

Publicerad

Flygplatsterminalen på Landvetter ska bli mer än dubbelt så stor. Inom de närmsta åren satsas det två miljarder kronor för att öka antalet resenärer på flygplatsen.

Det är i framför allt de norra och södra delarna av terminalbyggnaden som det kommer märkas. Det startar i den norra delen av terminalen där ett hotell, en gemensam säkerhetskontroll för inrikes- och utrikesresenärer samt ett nytt bagagehotell ska byggas.

– Projeketet kommer kosta två miljarder och flygplatsen ska växa med växa med 30 procent i vardera ända, så totalt 60 procent, säger Josabeth Sahlénius, kommunikatör på Swedavia.

Öka antalet passagerare

Utbyggnaden hoppas Swedavia ska kunna öka antalet passagerare till över åtta miljoner passagerare per år. Det över en och en halv miljon fler än vad som reste från flygplatsen 2016.

– Nu inleder vi en utbyggnad av terminalen med tre nya brygganslutna gater, en ny säkerhetskontroll, ökad kapacitet i bagagesystemet, bygger ut källaren för att kunna få plats med större röntgenmaskiner enligt EU:s nya lagkrav, nytt hotell och  att möjliggöra en tåganslutning och ett vidareutvecklat vägsystem, säger Sahlénius.

På vilket sätt hoppas ni att resenärerna ska märka förändringen?

– Vi hoppas framför allt att de nya bagagesorteringsfickorna och den nya gemensamma säkerhetskontroll för inrikes- och utrikesresenärer skall bidra till ett bättre och snabbare flöde, samt att våra resenärer uppskattar ett ökat kommersiellt utbud.

År 2022 kommer samtliga projekt vara klara. Det gäller bland annat ny röntgenutrustning och en uppdaterad säkerhetkontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer