• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

En man är fortsatt anhållen efter detonationen vid ett garage i Landvetter utanför Göteborg, samtidigt som en man har släppts. Foto: TT

Nya tillslag med koppling till Landvetterbomben

Publicerad

Under dagen har polisen i Väst, Syd och Öst genomfört husrannsakningar i flera delar av landet.
– Nu har förundersökningen tagit ytterligare ett steg framåt, säger Urban Svahn, utredningsledare grova brott, utredningssektionen region Väst.

Dagens insats är en del av polisens nationella särskilda händelse Rimfrost, som riktar sig mot den brottslighet där kriminella konflikter bedrivs med skjutvapen och explosiva ämnen. Den 1 november skedde en sprängning på en parkeringsplats i ett bostadsområde i Landvetter. En sprängning som enligt polisen har kopplingar till olika delar av landet. Tidigare i år frihetsberövades ett antal personer med kopplingar till södra Sverige, och som nu sitter häktade för bland annat försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelsen.

– Nu har förundersökningen tagit ytterligare ett steg framåt. Under förmiddagen genomförde vi tillsammans med kollegor i region Syd och Öst en gemensam insats med ett flertal husrannsakningar på olika adresser i Norrköping och dess närområde samt på en adress i närheten av Helsingborg, säger Urban Svahn, utredningsledare grova brott, utredningssektionen region Väst.

Se SVT:s bilder från bombplatsen här

Fler gripanden kan komma

Tobias Bergkvist, som är enhetschef för den regionala utredningsenheten i region Väst, beskriver scenariot som det redan från början varit ett bevis på att viss kriminalitet inte har några geografiska gränser.

– Vi kan se att grov brottslig är ju inte bunden till vare sig regioner eller länder så vid den här typen av brottslighet så måste vi samarbeta över gränserna vilket är ju en anledningen till att vi gick upp till särskild händelse, säger Tobias Bergkvist enhetschef för den regionala utredningsenheten, region Väst.

Kommer ni att göra fler tillslag?

– Det kan bli så längre fram men det är inget som jag kan kommentera i dagsläget, säger han.

Ett gediget utredningarbete

Tobias Bergkvist berättar att dagens tillslag främst syftade på att hämta personer till förhör för att säkerställa vissa delar av den redan långt komna utredningen.

– Ett antal individer sitter redan häktade, men det är klart att dagens tillslag har kopplingar till Landvetterbomben exakt vilka kan jag inte gå in på. säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer