Lång väntetid för tillfälliga pass på Landvetter flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Det är sedan flera månader tillbaka svårt att få en tid hos polisen för att skaffa nytt pass. Det har gjort köerna på Landvetter för att få ett så kallat provosoriskt pass väldigt långa och en del tvingas ställa in sina resor.

– För många som ska ut och resa upplevs det här naturligtvis som ett desperat problem, säger Mikael Holmgren chef för gränspolisen i Göteborg.

Hör mer från köande och polisen i klippet ovan.

När SVT Nyheter Väst kommer till Landvetter strax efter lunch och går in i kontorsbyggnaden där de provosoriska passen utfärdas sitter det folk i hela trappuppgången och väntar på sin tur.

Nina berättar att hon kom tidigt på morgonen och att hon troligen blir kvar där ett bra tag till.

– Jag har nummer 52 så det kommer nog ta hela dagen, säger hon.

”Dålig information”

Flera personer har hört av sig till SVT Nyheter Väst om svårigheten att få tag i provisoriska pass. En del har berättat om att köat hela dagen utan att komma fram och få hjälp.

– Det väldigt dålig information, ingen sa något om att vi inte skulle hinna fram under dagen, berättar en kvinna som vill vara anonym.

Hon hennes familj fick vända hemåt för att göra ett nytt försök dagen därpå.

Minskad kö kan dröja

Och ljuset i tunneln för de som behöver nytt pass kan dröja ett tag till.

– Vi går mot en påsk med mycket resor och sedan i rasande takt mot sommar. Myndigheten vet ju om detta och tittar på möjligheterna att öka takten, säger Mikael Holmgren chef gränspolisen Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.