Det är psykiskt påfrestande för patienterna, säger Edvard Abel, vårdenhetsöverläkare. Foto: SVT

Långa väntetider till cancerbehandling på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

På strålbehandlingsavdelningen på Sahlgrenska är köerna långa eftersom kapaciteten för att ta emot patienter är för låg. Och på sommaren blir köerna ännu längre.
– Vi har för låg kapacitet, säger Edvard Abel, vårdenhetsöverläkare.

Att få snabb behandling kan vara avgörande för en cancerpatient. Exakt hur länge man kan få vänta på behandling kan variera från person till person, beroende på vilken typ av cancer man har och hur möjligheterna till andra behandlingsformer ser ut.

Ökat antal patienter

På strålbehandlingsavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset är det så gott som alltid lång kö till behandling, men under sommarmånaderna ökar väntetiden ytterligare.

– Vi har för låg kapacitet för strålbehandling i regionen. Det är fler patienter som får cancer och befolkningen ökar, vilket ökar behovet, säger Edvard Abel, vårdenhetsöverläkare på strålbehandlingsavdelningen.

Den största svårigheten är bristen på personal. I takt med att den ordinarie personalen går på semester ökar behovet av vikarier. Problemet är att det är svårt att hitta personer med rätt kompetens.

– Det är tekniskt komplicerad utrustning som ska hanteras. Det kräver relativt lång utbildning både att sköta den och att underhålla den, säger Edvard Abel.

En orolig väntan

När cancerbehandlingen dröjer ökar risken att sjukdomen sprids i kroppen. På Sahlgrenska universitetssjukhuset försöker man se till att ingen behöver vänta så länge att det påverkar patientens chanser att överleva. Men för patienterna kan en lång väntan ändå leda till stor oro.

– Det är inte alltid säkert att det gör någon medicinsk skillnad om du får vänta två eller fem veckor. Men det är psykologiskt jobbigt för patienterna. Men vi har också patienter som är inbokade sedan tidigare i vår och dem vill vi ogärna flytta på eftersom det är psykologiskt jobbigt för dem också, säger Edvard Abel.

Hur säker kan man vara på att få behandling i tid?

Om det är den enda behandlingen som gäller så får du den i tid. Det har vi ändå kontroll över. Men vi har planerat att köpa in fler maskiner, och vad gäller personalen så tror jag att vi har sett den värsta anstormningen redan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet