Säkerhetsdirektören Lisa Nordahl vill öka medvetenheten om riskerna för cyberangrepp. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland/TT

Länsstyrelsen i krisledningsmöte efter invasionen av Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

På Länsstyrelsen i Västra Götaland har invasionen av Ukraina lett till en ökad beredskap, även om det inte finns något akut hot mot Sverige.

– Det kan ju bli hybridhot som cyberattacker mot Sverige, precis som Ryssland gjorde mot Ukraina, säger säkerhetsdirektören Lisa Nordahl.

– Vi har samlats i en mindre krisledningsstab för att titta på olika tänkbara utvecklingar. Även om det inte finns något invasionshot mot Sverige kan det bli hybridhot, säger Lisa Nordahl och exemplifierar med det som drabbade Kalix kommun och varuhuskedjan Coop.

Vill se ökad medvetenhet

Hon vill att kommunerna nu ser över sin krisberedskap och sin planering för den här typen av risker.

– De måste fråga sig sådant som ”Vad är det som är viktigt hos oss? Vad behöver vi tänka på? Kan vi gå över till manuella rutiner snabbt om något lägger av?” Det är också viktigt att alla är uppmärksamma och rapporterar om man misstänker något, säger Lisa Nordahl.

Oklart hur robusta systemen är

I Ukraina slogs bland annat elförsörjningen ut i en cyberattack.

– Jag vet inte hur robusta våra system är för att motstå sådana angrepp, men man bör vara uppmärksam på riskerna. Det gäller inte minst it-folket i våra organisationer, säger Lisa Nordahl.

Som situationen är just nu handlar det mest om att försöka medvetandegöra alla om vad som kan hända.

– Vi är i alla fall beredda och står på tå, säger Lisa Nordahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.