Länsstyrelsens expert på tillsynsärenden, Kristina Höök Patriksson, tycker kommunchefens agerande är anmärkningsvärt.

Länsstyrelsen om glashusen: ”De står där olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens expert på tillsyn, Kristina Höök Patriksson, tycker det är anmärkningsvärt att kommunchefen i Åmål driver linjen att de uppmärksammade glashusen ska stå kvar – trots att domstolen nekat strandskyddsdispens för två år sedan. Kommunens nya dispens verkar dessutom tveksam, menar hon.

Drygt två år efter att mark- och miljödomstolen konstaterat att de omtalade glashusen i Åmål inte får stå så nära vattnet, så står de ändå kvar. Kommunchefen driver aktivt frågan, tvärtemot domstolens beslut.

– Det är anmärkningsvärt, självklart. Får man in ett tillsynsärende så ska man såklart utreda ärendet objektivt. Man ska ju inte ställa sig på ena eller andra sidan utan man måste ju utreda omständigheterna utifrån den lagstiftning som är, säger Kristina Höök Patriksson, biolog på länsstyrelsen och expert på tillsynsärenden.

Kan inte ta över tillsynen

Länsstyrelsen har inga konkreta sanktionsmöjligheter som att ta över tillsynen när de tycker att kommunen missköter sig. 

– Det enda man kan göra är att man kan skicka frågan till JO, det kan vilken medborgare som helst göra. Och så får kommunen eventuellt kritik för sin hantering. 

”Permanent byggnad”

Nu har kommunen  gett de företagare som äger husen en ny strandskyddsdispens utifrån att det går att montera hjul på husen och att de bara ska få stå nära vattnet mellan april och september. Men det verkar tveksamt, tycker hon.

– Praxis kring villavagnar och husvagnar är att de är lika mycket byggnader som fasta byggnader under förutsättning att de står uppställda permanent. Om nånting står längre än fyra veckor får det anses vara en permanent uppförd byggnad – även om den har hjul på sig, säger Kristina Höök Patriksson.

Kommunchefen Anders Sandén har inte velat ställa upp på en intervju, och inte heller företagarna som äger glashusen idag.

Åmåls kommun svarar

”Kommunen har följt domstolens beslut. Det är dock beklagligt att det drog ut på tiden. Det beror på personalförändringar på miljöenheten där den enda person som hanterade dispens från strandskydd slutade sin anställning. 

Ärendet med glashusen på Henriksholm är från 2017. Kommundirektör Anders Sandén började sin anställning i kommunen i maj 2019. 

Åmåls kommuns uppfattning i ärendet framgår av beslut i kommunstyrelsen och bygg- och miljönämnden. Kommundirektören har jobbat efter den inriktningen och har inte fattat några delegationsbeslut eller andra beslut i ärendet. 

Ärendet ligger nu för avgörande hos Länsstyrelsen och arbetet med en ny LIS-plan pågår. Åmåls kommun inväntar Länsstyrelsens slutliga avgörande och lämnar därefter gärna ytterligare kommentarer.”

Det här skriver Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.