Michael Karlsson (M), oppositionsråd i Åmål. Foto: SVT

Oppositionsrådet om glashusen: ”Man måste ju följa lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Michael Karlsson (M) är oppositionsråd i Åmål och tycker det är en ”lysande idé” med glashus för övernattning på ön Henriksholm. Men när domstolen sa nej borde de ha plockats bort, uppger han.
– Det var ju olämpligt att gå in och bevilja en ny dispens nu, säger han.

Glashusen uppfördes på ön Henriksholm utanför Åmål hösten 2017, men ganska snabbt sa mark- och miljödomstolen nej till strandskyddsdispens. Kommunens högsta politiker och tjänsteman fortsatte driva frågan och försöker nu få området klassat som LIS-område – Landsbygdsutveckling i strandnära lägen.

Oppositionsrådet Michael Karlsson (M) tycker att husen borde tas bort i väntan på att klassningen eventuellt går igenom.

– Det här är ju en lysande idé, de här glashusen. De fick ju en oerhörd genomslagskraft både i världen och överallt. Men strandskyddsdispensen beviljades ju inte av länsstyrelsen. Och när alla instanser är prövade så måste man ju finna sig i det, säger han.

Ny dispens – med hjul

I juni i år beviljade bygg- och miljönämnden i Åmål en ny strandskyddsdispens för tre av husen, utifrån att de var flyttbara och bara skulle stå uppställda april till september. Men det här tycker Michael Karlsson (M) var onödigt.

– Eftersom vi samtidigt dragit igång ett ärende med att uppdatera LIS-planen och att man i den nya planen vill lägga in Henriksholm. Då tycker jag det är olämpligt att göra på det här viset rent ut sagt.

Husen borde tas bort i väntan på LIS-klassningen?

– Ja, självklart. Det finns ju ett beslut på att husen ska plockas bort och inget nytt har tillkommit. Då måste man ju rätta sig efter vad lagstiftaren säger, enligt mig.

”Lagstiftningen vansinnig”

Men han är också kritisk mot lagstiftningen för strandskydd.

– Den är ju vansinnig för oss i såna här småkommuner, där det är en sjö varannan meter när du går. Men då är det ju till att jobba på lagstiftningen istället, säger Michael Karlsson (M).

Åmåls kommun svarar

Visa

”Kommunen har följt domstolens beslut. Det är dock beklagligt att det drog ut på tiden. Det beror på personalförändringar på miljöenheten där den enda person som hanterade dispens från strandskydd slutade sin anställning. 

Ärendet med glashusen på Henriksholm är från 2017. Kommundirektör Anders Sandén började sin anställning i kommunen i maj 2019. 

Åmåls kommuns uppfattning i ärendet framgår av beslut i kommunstyrelsen och bygg- och miljönämnden. Kommundirektören har jobbat efter den inriktningen och har inte fattat några delegationsbeslut eller andra beslut i ärendet. 

Ärendet ligger nu för avgörande hos Länsstyrelsen och arbetet med en ny LIS-plan pågår. Åmåls kommun inväntar Länsstyrelsens slutliga avgörande och lämnar därefter gärna ytterligare kommentarer.”

Det här skriver Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer