Foto: SVT

Varnar för vattenbrist: ”Regnet som kom i helgen räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Oron växer nu för en ny torr sommar med vattennivåer som redan är låga. Flera kommuner uppmanar redan invånare att spara på vattnet.

– Vi har haft ganska bra med vatten. Men sedan april har det sjunkit stadigt, säger Tor Segerbo, chef för vattenärenden på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Förra veckan gick flera västsvenska kommuner ut och uppmanade invånarna att spara på vattnet. Det gällde bland annat Färgelanda, Uddevalla, Munkedal och Sotenäs. Och trots regnet i helgen vill Länsstyrelsen varna för en eventuell torr sommar.

– Det är jättebra att det regnat i helgen, det har kommit 20 millimeter men då får man komma ihåg att ungefär 30 procent av det regnet har redan avdunstat, resten det spolas snabbt bort eller sugs direkt upp av växtligheten, säger Tor Segerbo.

Mest drabbade: Kustkommuner och östra Skaraborg

Han menar att vi måste vara försiktiga med vattnet vi använder och tänka på att det kan bli restriktioner framöver.

– Det är framför allt våra kommuner på västkusten som blir hårt drabbade och som kan påverkas av att fler kommer och semestrar på västkusten. Även östra delarna av Skaraborg kan det bli problem, det såg vi 2018 och 2019 i grundvattennivåerna.

Nyckelartar hotade

Sommaren 2018 var ett år som slog hårt på grundvattenivåerna i Sverige och det gjorde att 2019 också var hårt drabbat. På Länsstyrelsen är man orolig över ännu en torr sommar som får förödande konsekvenser.

– Det värsta scenariot är att vi får en långvarig torka. Det kan till exempel få långgående konsekvenser för nyckelarter, försvinner de kan även andra viktiga arter försvinna, säger Tor Segerbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.