Det varma vädret lockar många till stränderna. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fortsatt värmebölja oroar Länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Värmen, trängsel och den ökade smittspridningen bland 20-29 åringar lovar inte särskilt gott för hanteringen av covid-19-smittan i Västra Götaland. Veckans rapport från Länsstyrelsen om restriktionernas efterlevnad i samhället kommer inte med några vitsord. Förra veckans rapport ignorerades av allmänheten.

Prognoserna hade rätt, en värmebölja drog in över regionen i helgen och därmed lockades mängder av människor till badplatser och uteserveringar. Bilderna talar sitt tydliga språk. Det var ont om avstånd på åtskilliga stränder, och samtidigt möttes blåljuspersonal av felparkerade bilar vid framfartsvägarna. Vägar vars framkomlighet kan vara skillnaden mellan liv och död för en människa i nöd.

Detta trots att Länsstyrelsen inför förra helgen hade vädjat till allmänheten i en rapport som publicerades i både sociala medier och i traditionella medier.

Coronaviruset i Västsverige

Värmen håller i sig

Den närmsta framtiden lovar nya heta dagar, och de mest populära platserna längs Västkusten rapporterar också om betydande problem med trängsel, inte minst på färjor, vid kajer och i gästhamnar, det skriver Länsstyrelsen i sin rapport. Man menar i rapporten att det växande bekymret är åldersgruppen 20-29 år, här ökar smittspridningen.

– Unga vuxna klarar visserligen sjukdomen bättre överlag, men för samhället i stort är givetvis smittspridningen i åldersgruppen oroande, skriver man i rapporten.

Kommunernas siffror ser annars rätt stabila ut jämfört med föregående vecka. Fyra av tio rapporterar vissa brister i efterlevnad, medan hälften tycker att trängselsituationen på det hela taget är under kontroll.

I klippet nedan kan du höra vad några av besökarna på Näsets badplats i Göteborg tyckte om trängseln där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet