Hör Karl Hallerup som arbetat som lärare i 14 år. Han menar att situationen när det kommer till våld hot och mot lärare eskalerat. Foto: SVT

Lärarens larm om skolvåldet i Borås: ”Kan sluta väldigt illa”

Uppdaterad
Publicerad

Flera lärare och rektorer i Borås upplever att våld och hot på grundskolorna i staden ökar. Även tillbudsanmälningar som bland annat gäller våld och hot har ökat sedan 2017.

– Det är ett av de största arbetsmiljöproblem vi har i dag, säger läraren Karl Hellerup.

Under 2017 rapporterades 16 tillbuds- och arbetsskadeanmälningar till Borås stad, året därpå 19. Under 2019 anmäldes totalt 55 fall, mellan januari och september i år har 57 anmälningar gjorts.

SO-läraren Karl Hallerup på Daltorpskolan som arbetat som lärare i 14 år är också engagerad i Lärarförbundet, där medlemmar vittnar om våld och hot under arbetstid.

– Det här direkta våldet kan sluta väldigt illa. Vi har haft stenkastning och det har varit sådana fall där det skulle kunna gå väldigt mycket värre än vad det faktiskt gjort. Det är jätteallvarligt, säger han.

Rädda att anmäla

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med flera personer inom skolväsendet som berättar att det finns lärare som inte vågar göra någon tillsbudsanmälan. En del är rädda att problemen kan förvärras och andra tror inte att det kommer att leda till något.

Karl Hallerup menar också att vissa lärare inte vill stöta sig med vårdnadshavare, rektorer eller politiker och därför låter bli att anmäla.

– Man känner att det inte är värt att ta fajten, säger han.

Hämnades med en sexannons

SVT har också varit i kontakt med flera lärare som vill vara anonyma. En kvinnlig lärare berättar att hon en dag upptäckte att hennes bild och nummer låg ute på en sexsajt.

– Det ringde massa konstiga nummer till mig. Jag blev så chockad när jag såg annonsen och någonstans visste jag vem som låg bakom detta. Jag anmälde det men polisen gick inte vidare med det, säger hon.

Ärendet lades ner trots att utländsk polis hade spårat användaren.

– Jag misstänker att det var en elev som ville hämnas på mig efter att jag markerade för hen under en lektion, säger hon.

”Föräldern ville se filmbevis på sin son”

En annan högstadielärare berättar att en elev fastnade på film när han kladdat utanför arbetsrummet. Läraren konfronterade eleven och ringde sedan elevens vårdnadshavare.

– Senare fick jag ett hotfullt samtal av föräldern som frågade om mitt namn. Han kom till skolan och hävdade att även andra barn hade gjort samma sak. Jag fick lugna honom genom att visa honom filmmaterialet.

Han fortsätter:

– Jag upplever att det är många föräldrar som vill se bildbevis på vad deras barn gjort. Det har gått så långt att man misstror lärare.

Såhär står det i några av de anmälningar som SVT Nyheter Väst tagit del av:

”En kniv befinner sig på skolan och i en elevs närhet. Elev blir hemskickad men återvänder sedan till skolan.”

”Elev fick tag i en sopborste och svingade den mot mig. Jag fick upp armen som skydd och borsten träffade min underarm med ganska stor kraft. Huden under skjortan revs upp och jag fick rejält ont i muskeln.”

”Elev i årskurs 7 sa till mig att titta upp i taket. Medan jag tittade upp slog hen mig i huvudet i bakifrån. Detta hände under lektionstid.”

”Jag sträckte mig ytterligare efter dörren, då fick jag ett hårt slag i ryggen av en elev.”

Källa: Borås Stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.